Sign In

Oдржана 17. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас путем видео линка 17. сједницу. 

Помоћник министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Немања Ковачевић упутио је након сједнице апел на грађане Републике Српске да не крећу на пут у земље Европске уније, осим у случају да имају држављанства држава у које су се упутили.

"Чак и у том случају нека провјере све путне информације и режиме на границама тих земаља", рекао је Ковачевић, напомињући да је било случајева да су грађани који су се протеклих дана запутили на пут у земље Европске уније били враћени са граница Словеније, Хрватске и Мађарске, након чега су, према правилима надлежних, морали да буду смјештани у карантине у локалне заједнице.

Он је рекао да је шенгенски простор затворен 17. марта за све особе које долазе ван Шенгена.

"Дакле, успостављене су интерне контроле на државним границама и другачији гранични режими у оквиру чланица Европске уније. Мјере се у тим земљама често мијењају и без посебне најаве, што треба имати у виду приликом планирања путовања", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да ће у случају враћања са неке од граница земаља Европске уније или региона грађани у повратку у Републику Српску бити смјештани у карантине у трајању од 14 дана.

Ковачевић је поручио да ће грађани бити смјештани у карантине и уколико се одлуче да дођу у Српску током предстојећих васкршњих празника.

Када је ријеч о пет студената из Републике Српске који бораве у САД-у на програму размјене, Ковачевић је рекао да би они требало да буду евакуисани посебним летом 9. априла.

"Они би по повратку требало да буду смјештени у карантин у хотел 'Посавина' у Бањи Врућици", рекао је помоћник министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Немања Ковачевић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.