Sign In

Влада Републике Српске није опструисала улазак БиХ у транспортну заједницу

Објављено:

​​​​Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић поручио је на данашњој прес конференцији у Бањалуци, да Република Српска није опструисала улазак БиХ у транспортну заједницу, те да није крива за блокаду.

Он је рекао да се посљедице блокаде приступа БиХ транспортној заједници, могу одразити и на неодобравање грант средстава ЕУ за инфраструктурне пројекте на самиту у Трсту, који би требало да буде одржан у наредна два дана, гдје је Српској требало бити одобрено 14 милиона евра за прву фазу изградње Коридора "Пет це".

"Изненађују ме ставови министара из Савјета министара, који сада тврде да ће због Владе Српске бити онемогућено да сједиште транспортне заједнице буде у Београду. Са њима нисмо у контакту и не знам зашто то раде. Демантујем њихове оптужбе. Влада Српске је спремна да разговара о условима уговора", нагласио је министар.

Према његовим ријечима, неколико дана прије самита у Трсту, гдје се очекивало потписивање уговора настала је ситуација у којој испада да став Српске кочи читав споразум, што није тачно.

"При томе нико не спомиње да је и оштрији став према нацрту уговора о оснивању транспоспортне заједнице Југоисточне Европе имала Влада ФБиХ", навео је министар Трнинић.

Министар је подсјетио да је Влада Републике Српске на сједници 23. фебруара закључила да је нацрт уговора о оснивању транспортне заједнице Југоисточне Европе за њу неприхватљив, о чему је и обавијестила Министарство комуникација и транспорта БиХ.

"Нисмо рекли да смо против уговора, већ да смо против неких наведених услова у уговору. Очекивали смо позив из Министарства комуникација и транспорта БиХ да бисмо о томе разговарали, али га ни након четири и по мјесеца нисмо добили", појаснио је министер Трнинић.

Он је нагласио да министар транспорта и комуникација ФБиХ Денис Ласић, као и Влада ФБиХ, имају потпуно исте ставове о питању нацрта уговора.

"Уговором на који смо имали приговор, обавезали бисмо се да у врло скором времену обезбиједимо услове који се односе на брзину којом се крећу возови у ЕУ, а када то не бисмо испунили морали бисмо плаћати пенале, а ми знамо стање у нашим "Жељезницама", појаснио је министар Трнинић

Он је додао да су спорне и надлежности, које се дају Регулаторном одбору жељезница, при чему би они у неким дијеловима управљали инфраструктуром и у Републици Српској и ФБиХ.

​ Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.