Sign In

Влада донијела Одлуку о усвајању Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2019. годину

Објављено:

​Влада Републике Српске донијела је данас, на 12. сједници у Бањалуци, Уредбу о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић изјавио је на конференцији за новинаре, да је Влада Републике Српске у периоду од  1999. до 2018. године укупно стамбено збринула 8.274 корисника – ратних војних инвалида од I до IV категорије и породица погинулих бораца, те да је за ове потребе из буџета Републике Српске утрoшено око 150 милиона КМ.

Он је рекао да очекује да ће након расписивања јавног конкурса, бити утврђен тачан број лица из борачких категорија која су остала стамбено незбринута. Објаснио је да се посредством органа локалне самоуправе и невладиних организација није могло доћи до тачних и квалитетних података о броју ових лица.

„Тачан број ћемо знати оног тренутка када распишемо јавни позив, када се сумирају сви резултати и јасно утврди ко има право на стамбено збрињавање. У сваком случају, доношење Уредбе показује бригу Владе према борачким категоријама и значи наставак процеса стамбеног збрињавања. Надамо се да ћемо након овог програма моћи да кажемо да смо збринули све из категорија породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије“, рекао је министар Милуновић.

Он је рекао да се процјењује да има око 700 корисника за неповратна новчана средства и око 400 корисника за стамбене јединице, за шта је у Буџету потребно обезбиједити око 19.000.000 КМ.

Према ријечима министра Милуновића, Министарство тренутно располаже са 77 упражњених стамбених јединица које се налазе на територији 23 јединице локалне смоуправе.

Влада Републике Српске данас је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2018. годину.
Према ријечима министра Милуновића, закључно са 31.12. 2018. године, запослено је 4.866 лица, укључујући и лица запослена у 2017. години, за које је извршен поврат пореза и доприноса, а за шта је укупно утрошено 15.519.176,60КМ.

„Одобрена, а нереализована средства по програмима за прошлу годину износе 2.384.831,24КМ. Морамо имати у виду да је у току релизација запошљавања преосталих 575 лица и очекује се утрошак свих планираних средстава“, рекао је министар Милуновић.

Министар Милуновић изјавио је да је Влада Републике Српске данас донијела Одлуку о усвајању Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2019. годину, који, како је рекао, представља инструмент за реализацију Стратегије запошљавања у Републике Српске од 2016. до 2020. године.

Он је навео да је Акционим планом запошљавања у Републици Српској за 2019. годину планирана реализација седам програма запошљавања.

„Први програм је Програм подршке запошљавању и самозапошљавању незапослене дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида, бораца Војске Републике Српске, за шта ће се одвојити износ од један милион КМ“ рекао је министар Милуновић.

Он је објаснио да овдје треба додати и средства у износу од 400.000,00 КМ, која је из властитих средстава обезбиједио Фонд за професионалну рехабилитацију.

„Други програм је Програм подршке запошљавању младих са високом стручном спремом у статусу приправника, у који се, наравно, укључују и борачке категорије. За овај програм, планирана су средства у износу од 1.495.522,00 КМ“, невео је министар Милуновић.

Трећи програм је Програм подстицаја развоја предузетништва код младих до 35 година старости. „Реализација овог пројекта је започета током прошле године уз подршку Владе Републике Србије, која је донирала милион КМ.  Овај програм је сада у завршној фази и њиме ће се обезбиједити запошљавање, односно подстицаји за 65 младих предузетника у Републици Српској старости до 35 година“, рекао је министар Милуновић и додао да ће се реализација овог програма наставити и у сљедећој години.

Према ријечима министра Милуновића, четврти програм је Програм обуке доквалификације и преквалификације за потребе послодаваца, за шта су обезбијеђена средства у износу од 300.000,00КМ.

„Пети програм је Програм подршке запошљавању и самозапошљавању циљних категорија у привреди. То је врло важан пројекат јер је ријеч о незапосленим лицима старијим од 40 година, женама жртвама породичног насиља, женама жртвама ратне тортуре, штићеницима домова који су завршили са образовањем и женама у руралним срединама. За ову врсту подршке биће обезбијеђена средства у износу од 5.002.478,00КМ“, навео је министар Милуновић.

Он је рекао да се шести програм односи на подршку запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса, те да су за овај пројекат предвиђена средства у износу од 4.125.000,00 КМ.

„Седми програм је програм подршке запошљавању Рома у Републици за шта су предвиђена средства од 203.710,00 КМ“, рекао је министар Милуновић.

Према његовим ријечима, укупан износ ових средстава је 16.526.710,00КМ.

„Ми ћемо настојати да се у што краћем року распише јавни позив по наведеним пројектима, како би средства што прије била оперативна. Сигуран сам да ћемо овим пројектом смањити број незапослених и да ћемо многим људима омогућити да дођу до посла“, рекао је министар Милуновић.

Министар Милуновић говорио је и о обиљежавању годишњице егзодуса Срба из Сарајева 1996. године и подсјетио да је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова прошле године установио обиљежавање егзодуса Срба из Сарајева као још један датум од републичког значаја.

Он је рекао да постоје покушаји да се прикаже да је око 120.000 Срба морало да напусти Сарајево под политичким притиском, иако су Срби у том граду малтретирани, мучени и убијани по бројним логорима.

"Све оне који размишљају на такав начин питам како би се понашали у ситуацији у којој су били сарајевски Срби, ако узмемо у обзир да су Срби који су у рату остали у Сарајеву и на одређен начин показали лојалност тадашњим властима били малтретирани, мучени и убијани по бројним логорима као што су Силос, Тарчин, Казани и други", рекао је министар Милуновић.

Двадесет три године од завршетка егзодуса сарајевских Срба биће обиљежене у суботу, 16. марта на Палама и Сокоцу. На Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу у 12 часова биће одата почаст погинулим борцима и положени вијенци.

У 13 часова у цркви Соколица на Равној Романији биће служен парастос за све страдале Србе у одбрамбено-отаџбинском рату, првенствено за Србе Сарајевско-романијске регије који су страдали у одбрани ових простора.

Почетак културно-духовног програма планиран је у 14 часова у Културном центру на Палама, гдје је предвиђено и обраћање званичника.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.