Sign In

Бања Лука и Требиње поново проглашени туристичким мјестом

Објављено:

Министарство трговине и туризма Републике Српске је у поступку петогодишње ревизије о проглашењу туристичког мјеста донијело рјешења којима се градови Бања Лука и Требиње, на основу утврђених и испуњених критеријума, проглашавају туристичким мјестом, сходно Закону о туризму Републике Српске.

Градови Бањалука и Требиње поново испуњавajу услове за проглашење туристичким мјестом, а током поступка ревизије уочен је пoраст броја ноћења и долазака туриста, те повећање туристичке инфра и супраструктуре у Требињу и у Бањој Луци. Ови параметри јасно указују на прогресиван развој туризма у овим градовима, као и у цијелој Републици Српској.

Туристичко мјесто је организациона и функционална цјелина са формираном туристичком понудом, природним вриједностима, културним добрима, знаменитостима од значаја за туризам, комуналном, саобраћајном и туристичком инфраструктуром и другом садржајима за смјештај и боравак туриста на подручју јединице локалне самоуправе.

Законом о туризму проглашење туристичког мјеста врши се на основу кванитативних и квалитативних критерија. Квантитативни критерији се врше се на основу расположивих података обима туристичког промета на подручју јединице локалне самоуправе у посљедњој години у којој се врши проглашење туристичког мјеста. Квалитативни критерији мјере се на основу степена изграђености туристичке инфраструктуре и туристичке супраструктуре подручја јединице локалне самоуправе која се проглашава туристичким мјестом.

Министарство трговине и туризма у складу са надлежностима и овлаштењима датим чланом 6. Закона о туризму („Службени гласник Републике Српске" број: 45/17 и 16/23) врши ревизију Рјешења о проглашењу туристичког мјеста.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.