Sign In

Сеоска домаћинства која се баве туризмом и хостели улазе у процес категоризације

Објављено:

​Сеоска домаћинства која се баве туризмом мораће да прођу процес категоризације и буду оцијењена звјездицама, по узору на хотеле. Ово је новина коју би до краја мјесеца требало да донесе нови правилник. Овај посао као и категоризација хостела обавеза је локалних заједница.

Правни основ за доношење ових правилника садржан је у Закону о угоститељству („Службени гласник Републике Српске“, број 45/17 и 01/24) којим је прописано да ће министар трговине и туризма у року од 90 дана од дана ступања на снагу закона донијети ове правилника, а Законом о угоститељству прописано је да се категоризацијом угоститељски објекти у оквиру једне врсте разврставају у поједине категорије објеката према карактеру и стандарду услуга које се у њима пружају и према испуњености елемената за одређивање категорије. 

Законом је, такође, прописано да категоризацију угоститељских објеката за смјештај врсте камп, као и апартмана, куће за одмор, собе за изнајмљивање, хостела и објекта сеоског туризма врши надлежни орган јединице локалне самоуправе, који је након извршеног поступка дужан да изда угоститељу стандардну плочу за означавање категорије угоститељског објекта за смјештај врсте хостел или објекат сеоског туризма.

Имајући у виду да је сеоски туризам једна од водећих грана развоја туристичког сектора, неопходно је да се постигну одређени стандарди у пружању ових услуга и тиме постигне боља понуда у овој области. Такође, хостели као врста угоститељског објекта  за смјештај до сада нису били предмет категоризације, а све већи број ових угоститељских објеката указује на неопходност детаљнијег дефинисања стандарда који ови објекту треба да испуњавају.

У складу са одредбама Закона о угоститељству, угоститељи који пружају услуге у објектима типа хостел и објекти сеоског туризма дужни су да поднесу захтјев за категоризацију угоститељског објекта надлежном органу јединице локалне самоуправе у року од 60 дана од дана ступања на снагу ових правилника. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.