Sign In

Министар Сузана Гашић учествовала у панел дискусији о дугорочним инвестицијама у туризам

Објављено:

​Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић учествовала је данас, у склопу Међународног форума о туризму у Евори, у Португалу, у панел дискусији „Дугорочне инвестиције и њихова исплативост - нови модели и ризици".

Тема панела било је стварање привредног окружења погодног за инвестиције, али и примјери добрих пракси и искустава земаља у Европи и свијету.

Министар Сузана Гашић говорила је о улагањима Владе Републике Српске у комплекс Андрићград и олимпијску планину Јахорину, гдје је након реализованих инвестиција дошло до повећања туристичког промета, што је довело и до отварања нових послова и већег укључивања приватног сектора у даљи развој инвестиција на овим дестинацијама. 

Гашићева је у наставку говорила и о значајним улагањима у сектору туризма која су у протеклом периоду реализована кроз концесије, истичући комплекс Терме Озрен код Добоја као примјер успјешне инвестиције која је у години пандемије представљала једну од посјећенијих дестинација у Српској, те комплекс Бусија који се гради на планини Мајевици у близини Бијељине.

Она је додала да су у претходном периоду реализована значајна улагања и у бањски туризам, како приватног сектора у Бањи Врућици, тако и Владе Републике Српске у бање Вилина влас и Мљечаница, у коју ће и у наредном периоду бити уложена значајна финансијска средства.

Министар Сузана Гашић је у наставку дискусије истакла да је развој одрживог туризма и стварање пословне климе погодне за развој туризма заједнички задатак Владе Републике Српске и локалних заједница, које морају препознати потенцијале својих средина и подржати иницијативе и њихов пут од идеје до конкретног пројекта. Додала је да се туризам у Српској већином базира на принципу малих и средњих предузећа и сеоских домаћинстава, којима је значајна подршка институција у стварању одрживог туристичког производа и промета.

Министар Сузана Гашић истакла је да Влада Републике Српске улаже значајне напоре у стварање повољног пословног окружења и могућности инвестирања, кроз различите моделе међу којима је и јавно-приватно партнерство, те да по питању туризма у Републици Српској постоји значајан простор за инвестиције и позвала све заинтересоване инвеститоре да посјете Српску, упознају се са постојећом понудом и могућностима да своје пословање прошире и на нашу земљу.

Међународна конференција „Евора форум – Свијет за путовања", прва је  међународна конференција посвећена питању одрживости у туризму. Форум се одржава 16. и 17. септембра у португалском граду Евора, а учесници конференције ће имати прилику подијелити кључна постигнућа и изазове како би заједнички дефинисали циљеве чија ће имплементација убрзати непредак туристичког сектора. 

Учесници конференције су министри и државни секретари туризма Француске, Шпаније, Саудијске Арабије, Јамајке, Јордана и других земаља, те представници приватног сектора и међународних организација, као и представници медија из више од 60 медијских кућа, међу којима су: Би-Би-Си, Ал Џазира, Травел Викли,  Дојче Веле, Јуро Њуз и други.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.