Sign In

Утврђен Приједлог закона о трговини

Објављено:

Влада Републике Српске данас је на 45. редовној сједници утврдила Приједлог закона о трговини којим се уређује трговинска дјелатност у Републици Српској, што подразумијева уређивање поступања и обавеза трговаца, као и услова за обављање трговинских услуга.

Новине које су уврштене у Приједлог закона о трговини односе се на прописивање обавезе да Министарство трговине и туризма од трговаца прикупља податке о трговини и трговинској мрежи, цијенама, промјени цијена роба и услуга, залихама, маржи и друге податке ради иницирања и праћења ефеката мјера економске политике у области тржишта и трговине и мјера унапређења трговине.

Новим Законом предвиђено је да се, у циљу усмјеравања унапређења и развоја трговине у Републици Српској, у буџету могу планирати средства за финансирање промотивних активности за стварање и развој бренда, подстицање произвођача-трговаца или пружалаца услуга на спровођењу активности на брендирању производа роба и услуга намијењених тржишту, те активности на креирању бренда, као што су: дизајн, маркетинг, паковање и друго. Право на додјелу средстава имају субјекти који су регистровани за обављање дјелатности производње и трговине у Републици Српској.

У Приједлогу закона прописана је забрана продаје алкохолних пића, других пића која садрже алкохол, дувана и дуванских производа лицима млађим од 18 година, као и обавеза трговаца да на свим продајним мјестима гдје се продају наведени производи истакну ознаку о забрани њихове продаје малољетним лицима.

Прописује се и да министар доноси рјешење физичком лицу за обављање шпедитерских послова, те на основу рјешења издаје цертификат, за чије издавање физичко лице мора имати положен стручни испит. Прописани су и формални услови за издавање цертификата.

С обзиром на све већу заступљеност трговине на Интернету и појаву одређених девијација због непрецизних законских рјешења, новим Законом о трговини детаљније је уређена продаја на Интернету, као и остали облици продаје на даљину.

Приједлог закона о трговини даље ће бити упућен у процедуру према Народној скупштини Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.