Sign In

У Неуму одржана радионица о заштити географског поријекла

Објављено:

Помоћник министра за ресор трговине Душанка Тегелтија учествовала је, у својству члана Радне групе за заштиту географског поријекла, радионици посвећеној изградњи капацитета за заштиту географског поријекла, која је у организацији Агенције за сигурност хране БиХ одржана у Неуму у периоду од 16. до 18. маја 2023. године.

Теме које су биле предмет радионице биле су значај потребе заштите производа биљног и животињског поријекла, регистрацијске процедуре за специфичне производе, те искуства земаља чланица Европске уније у овим процедурама.

Учесници радионице су кроз стручна предавања експерата из Италије и дискусије, али и примјере из праксе везане за процедуре регистрације специфичних производа попут Фојничког кромпира, Семберског купуса, Херцеговачког ћуптера, сира шкрипавца и других разговарали о значају заштите географског поријекла, јачању капацитета институција које се баве ово темом, али и популаризацији ове теме међу домаћим произвођачима и јавношћу како би производи који испуњавају услове ушли у процедуре заштите географског поријекла.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.