Sign In

У Српској 120 лиценцираних туристичких водича, уручено пет почасних лиценци

Објављено:

У Републици Српској има 120 лиценцираних туристичких водича, а на редовној Скупштини Савеза туристичких водича која је 28. марта 2024. године одржана  у Бањалуци уручено је пет почасних туристичких лиценци.

Лиценце почасних туристичких водича лицима која су својим радом и ангажманом допринијели развоју и промоцији овог занимања, али промоцији туризма и Републике Српске у домаћим и међународним оквирима додијељене су путописцу Роберту Дацешину, професорима Зорану Пејашиновићу, Александру Ђурићу и Љубиши Прерадовићу, те туристичком водичу ВасиБокуну из Пољске.

Помоћник министра за ресор туризма и угоститељства Предраг Тешић рекао је новинарима, прије одржавања редовне скупштине, да овај савез постоји од од 2012. године, а да су база и контакти свих водича налазе се на сајту Министарства трговине и туризма,

Он је пред почетак редовне скупштине рекао да ће овај савез добити подршку ресорног министартва, како би се окупили сви туристички водичи.

Тешић је додао да очекује да ће до краја ове године бити организована минимално два полагања чиме ће се добити много већи број туристичких водича.

Он је додао да је министар трговине и туризма Денис Шулић први пут искористио своју законску могућност да прогласи почасне туристичке водиче Републике Српске којима су уручене почасне лиценце.

“Жеља нам је да на тај начин Република Српска изађе у Европу и свијету и да кроз ту комуникацију и сарадњу са људима који се баве туристичким вођењем по читавом свијету доведу и туристе и тур оператере да долазе све више у Републику Српску”, рекао је Тешић.

Предсједник Савеза туристичких водича Републике Српске Милан Букара рекао је да су реалан проблем нелиценцирани туристички водичи, нарочито на истоку Српске – Бијељини, Вишеграду и Требињу.

Букара је рекао да се за скупштину пријавило 60 лиценцираних туристичких водича.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.