Sign In

Гашић: Ако дозволе услови, посветити се развојним пројектима

Објављено:

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је у интервјуу за Новинску агенцију СРНА да је у буџету за 2022. години одређен грант од милион КМ за развој туризма, те изразила наду да ће постојати услови како би се могли посветити унапређењу и развојим пројектима у дјелатностима туризма и угоститељства.

Гашићева је истакла да су иза нас двије године у којима су због пандемије вируса корона била условљена и другачија понашања и да су у протеклом периоду Влада Републике Српске и друге институције биле усмјерене на пружање помоћи угоститељству и туризму, те да ће се видјети шта носи 2022. година.

Она је додала да се мора више улагати у професионално оспособљавање особља у хотелима и угоститељским објектима, додајући да је недавно усвојена Стратегија развоја туризма за период од 2021. до 2027. године, којим се, између осталог, као један од стубова развоја туризма дефинише професионални развој запослених у тој области.

Она је истакла да је овом стратегијом бањски туризам високо позициониран приоритет у развоју туризма, али и развој других дестинација међу којима се посебна пажња жели посветити руралном туризму.

ЗА ДЕСЕТ МЈЕСЕЦИ 2021. ГОДИНЕ ПРИКУПЉЕНО 1,1 МИЛИОНА КМ БОРАВИШНЕ ТАКСЕ

Министар Сузана Гашић оцијенила је да је 2021. година, обзиром на пандемију вируса корона била много успјешнија од 2020. године и да се позитивно завршила за секторе угоститељства и туризма.

Према њеним ријечима, за десет мјесеци ове године наплата боравишне таксе била је већа од 1,1 милиона КМ, што је у значајно повећање у односу на 2020. годину када је током те цијеле године прикупњено око 980.000 КМ.

Додала је да је у 2021. години забиљежен повећан број кретања туриста за око 50 одсто, долазака и ноћења у односу на 2020. годину која је била година затварања, те да су туристи највећи интерес исказали за бање, планине и град Требиње, али и Бијељину као град у близини границе за Србијом.

Гашићева је најавила могућност поновног покретања пројекта туристичких ваучера у Српској, подсјетивши да су туристички ваучери уведени као мјера помоћи сектору угоститељства и туризма у јуну 2020. године, који се као пројекат проводио до јуна 2021. године, имали одличан резултат и одјек међу грађанима Српске.

РАСТ ЦИЈЕНА У СВИЈЕТУ ДОВЕШЋЕ ДО ЊИХОВОГ ПОВЕЋАЊА И У СРПСКОЈ

Говорећи о сектору трговине, Гашићева је навела да у трговинским радњама у Српској неминовно дође до повећања цијена с обзиром на ситуацију повећања цијена у свијету и у региону због пораста цијена енергената и транспортних трошкова.

Подсјетила је да је Влада Српске уредбом ограничавала марже на основне животне намирнице и нафтне деривате, те да су то законске мјере које Влада може предузети с обзиром на да је слободно формирање цијена, прије свега ради заштите свих грађана Српске.

Она је рекла и да је сектор трговине погођен ситуацијом и са пандемијом вируса корона, гдје је долазило и до промјена у навикама потрошача, ограничења у кретању и транспорту роба.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.