Sign In

Маржа на основне животне намирнице ограничена Уредбом о ограничавању маржи у промету робе

Објављено:

​Влада Републике Српске донијела је на 13. сједници одржаној 21. марта 2019. године Уредбу о ограничавању маржи у промету робе („Службени гласник Републике Српске", број 27/19) којом се привредним друштвима, правним лицима и предузетницима ограничава маржа при формирању цијена у промету на велико, односно на мало, а одредбе предметне Уредбе су на снази и данас.

Уредбом о ограничавању маржи у промету робе маржа се ограничава искључиво на производе који спадају у основне животне намирнице (со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и храна за бебе, лијекови). Циљ доношења Уредбе јесте да се заштите социјалне категорије становништва, односно они слојеви становништва чија је платежна моћ најслабија, како би се сачувао животни стандард становништва.

Ограничена маржа, која се рачуна на набавну цијену, у промету на велико максимално износи 8%, а на мало максимално 10%, с тим да уколико привредно друштво, друго правно лице или предузетник набави робу непосредно од произвођача и обави само промет на мало, може при образовању цијена производа у промету на мало маржу повећати до 25% од прописане марже у промету на велико. Такође, ако произвођач директно развије своју малопродајну мрежу, маржу може повећати до 25% од прописане марже у промету на велико.

За производе који нису обухваћени Уредбом о ограничавању маржи у промету робе трговци и произвођачи на територији Републике Српске формирају цијене робе и услуга слободно према условима тржишта.

Тржишна инспекција Републике Српске, у склопу редовних активности, врши надзор и контролу поштовања Уредбе о ограничавању марже у промету робе при формирању цијена у промету на велико, односно на мало, а Министарство трговине и туризма Републике Српске посебну пажњу посвећује праћењу цијена основних животних намирница, анализи стања на тржишту и у случају поремећаја, предлагаже Влади Републике Српске доношење мјера у складу са надлежностима.

Такође, Влада Републике Српске донијела је на 115. сједници одржаној 1. априла 2021. године Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата, којом се утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на територији Републике Српске одређивањем максималних износа маржи које се примјењују приликом формирања цијена нафтних деривата.

Предметном Уредбом трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литри деривата, док се трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литри деривата.

Инспекцијски надзор над примјеном Уредбе врши Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе, у складу са овлашћењима прописаним Законом о регулисању цијена и прописом којим се уређује инспекцијски надзор.

Још једном истичемо да Министарство трговине и туризма Републике Српске редовно прати кретање цијена на тржишту и да ће у случају озбиљнијих поремећаја предлагати и доносити мјере у складу са надлежностима прописаним Законом о трговини и Законом о регулисању цијена.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.