Sign In

Појачати напоре за заштиту физичког и менталног здравља радника у здравству

Објављено:

​Стрес, траума и отпорност, лично и професионално здравље, те утицај, ефекат и исход пандемије на здравствене професионалце на првим линијама, неке су од тема о којима се говори у Бањалуци, током тренинга за тренере организованог у склопу Прoјекта „Ментално здравље и резилијентност - тренинг за здравствене раднике као одговор на COVID-19 у региону Југоисточне Европе“.

Обука је окупила представнике здравствених установа у Републици Српској, представнике Друштва психолога Републике Српске, Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију слушања и говора, Дома "Рада Врањешевић", те Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, а узимајући у обзир да су потребни појачани напори да се заштити физичко и ментално здравље, као и безбједност здравствених радника усљед бројних изазова у вези са пандемијом вируса корона. 

Уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, тренинг радионицу тренера организује Институт за јавно здравство Републике Српске, а обухватиће пет модула из регионалног пројекта HE-RO-NY, који је развио секретаријат Здравствене мреже југоисточене Европе (SEEHN) и финансирао Пројекат HOPE, који је прилагођен програму обуке за ментално здравље и јачање отпорности здравствених радника као одговор на пандемију COVID-19.

Општи циљ тренинг радионице тренера је изградња боље личне и системске отпорности здравствених радника, побољшање сталног одговора на COVID-19 као и на друге повезане кризне ситуације, али и изградња капацитета радника користећи HE-RO-NY пролагођени материјал, како би се створила мрежа тренера који су обучени и спремни да шире информације својим колегама, те на тај начин повећају домет обуке.

У име Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске присутнима се обратила Андреја Суботић-Поповић, др мед. и контакт особа Пројекта за Републику Српску.

- У посљедњих годину-двије здравствени радници се суочавају са проблемом како да сачувају не само физичко здравље и животе грађана, већ и сопствено здравље и благостање. Пандемија COVID-19 је у потпуности промијенила животе сваког од нас и оставила значајне посљедице и на наше ментално здравље. Страх, тјескоба, фрустрација, беспомоћност, само су неки од осјећаја са којима се готово свако од нас свакодневно сусретао и још увијек се сусреће - истакла је др Суботић-Поповић.

Она је подсјетила да су се здравствени радници у периоду пандемије морали прилагођавати, иновирати и убрзавати свој рад како би задовољили потребе пацијената, али и заједнице, што је резултирало њиховом преоптерећеношћу и значајним продужењем времена проведеног на послу. Као посљедица, јављале су се  промјене расположења, анксиозност, депресија, професионално сагоријевање, исцрпљеност, пад мотивације и продуктивности, те проблеми са спавањем. 

- Ова тренинг радионица тренера ће нам кроз два дана дружења дати алате и технике за јачање резилијентности/отпорности као одговор на COVID-19, али и на било коју другу кризну ситуацију, односно научиће нас како да се носимо са стресом и траумом и како да на њих најбоље одговоримо - рекла је др Суботић-Поповић, додајући да је ова тренинг радионица тренера предвиђена и као активност у склопу Акционог плана Програма промоције менталног здравља грађана у Републици Српској за период од три године (2021-2023. године).

Тренер дводневне тренинг радионице тренера је мастер стручњак за ментално здравље, др Биљана Лакић, специјалиста психијатрије и републички координатор за ментално здравље, а радионици присуствује и др Мира Ј. Дашић, предсједница секретеријата Здравствене мреже југоисточне Европе.

Први тренинг је организован током 27. и 28. децембра 2021. године, у просторијама Фонда здравственог осигурања Републике Српске у Бањој Луци, а планирано је да буде организовано још сличних тренинга.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.