Sign In

Министар Шеранић у радној посјети Бијељини

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је да се у Републици Српској дефинитивно може говорити о стабилизацији епидемиолошке ситуације, након што је посљедња седмица била са најмањим бројем лица заражених вирусом корона у посљедњих шест седмица.

"Не смијемо попустити са начином понашања и мјерама које спроводимо, јавност и грађани у Републици Српској прихватили су ове мјере и идемо у добро правцу, што ће бити врло важно због цијелог јавног живота у нареденом периоду", оцијенио је министар Шеранић.

Министар је посјетио Болницу "Свети врачеви" у Бијељини и разговарао са руководством ове здравствене установе о збрињавању пацијената који су заражени вирусом корона, о редовном функционисању болнице и адаптацији нових простора које финансирају Влада Републике Српске и град Бијељина.

"Ријеч је о објекту за специјалистичке амбуланте који ће омогућити да се, са епидемиолошког становишта, сачува централни објекат болнице, као и додатни капацитети ковид болнице која мора има минимално двије операционе сале", рекао је министар Шеранић.

Он је, генерално, истакао важност специјализације и развоја новог кадра, као и унапређивању кадра у микробиолошком сегменту, те додао да Република Српска напредује се развојем вирусолошке мреже лабораторија, што ће имати значајан утицај у превенцији вирусолошких обољења.

Министар Шеранић је рекао да се у преговорима у вези са набавком вакцине Република Српска стратешки оријентисала према свим произвођачима од којих се вакцина може набавити и најавио да ће наредне седмице то бити једна од тема разговора са тимом Светске здравствене организације /СЗО/ који долази у БиХ.

"То су преговори са СЗО кроз ковикс модел, који гледа како да путем СЗО обезбиједи довољну количину вакцине према свим земљама, а ми смо у Републици Српској резервисали у првом наврату 400.000 доза вакцина, што је била и препорука СЗО", навео је министар Шеранић и додао да се разговара и са руским партнерима, путем Представништва у Русији.

Вршилац дужности директора бијељинске болнице Златко Максимовић изјавио је након састанка и обиласка ковид болнице да су у току грађевински радови за проширење капацитета са садашњих 40 на 90 болничких кревета за ковид пацијенте.

"Влада Републике Српске обезбиједила је 654.000 марака, град Бијељина 200.000 марака и у току је адаптација 2.600 метара квадратних додатног простора с циљем већег степена задовољства суграђана", рекао је Максимовић.

Према његовим ријечима, ситуација у ковид болници је нешто боља, хоспитализовано је седам пацијената, али нема мјеста за опуштање и неопходно је поштовање свих епидемиолошких мјера.

Након сусрета са градоначелником Мићом Мићићем и посјете бијељинској болници министар Шеранић састао се и са руководством Дома здравља Бијељина.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић похвалио је менаџмент Дома здравља у Бијељини за организацију рада три ковид амбуланте.

Уз оцјену да је епидемиолошка ситуација у Бијељини стабилна и похвале за активности које су предузете на тријажи пацијената, Шеранић је инсистирао на враћању капацитета породичне медицине "на сто одсто".

"У потпуности стављамо у функцију капацитете домова здравља и специјалистичке услуге које се у њима пружају", истакао је министар Шеранић и додао да је то важно због збрињавања пацијената који, нажалост, имају проблеме и без вируса корона.

Да би се увјерио у реализацију ове обавезе ресорни министар је са менаџментом Дома здравља Бијељина обишао службе педијатрије, базичне рехабилитације и породичне медицине.

Вршилац дужности директора Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин изјавила је након разговора са ресорним министром да је поносна на рад ове здравствене установе која је у протеклим данима реорганизована на начин да су обезбијеђене три ковид амбуланте, од којих једна ради и у ноћним часовима, а трећа је намијењена за евентуално збрињавање школске дјеце.

Ђукинова је похвалила и сарадњу Дома здравља са бијељинском болницом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.