Sign In

Проширена права из области дјечје и социјалне заштите

Објављено:

​​​Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, којим је предвиђено да у програм исплате инвалиднина уђу и лица са тјелесним и менталним потешкоћама од 70 одсто, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

"То значи да ће дјеца, на примјер, са Дауновним синдромом бити обухваћена овим правом", рекао је министар Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе Републике Српске.
Према његовим ријечима, закон је јасно дефинисао и право у области инвалиднина за обољеле од ријетких болести, те да се различит проценат инвладине плаћа за различит степен инвалидитета.
"Предложеним законом предвиђено је и да утврђивање инвалидитета за лица до 18 година раде стручне службе у центрима за социјални рад и Министарству, а до сада је то радио Фонд ПИО", прецизирао је министар Шеранић.
Влада је данас, како је рекао, утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити, који представља важну пронаталитетну мјеру, те предвиђа да сходно меморандуму који је потписан са послодавцима у Републици Српској, Влада у цјелости преузима трошак накнада за вријеме породиљског боловања радника.
"На овај начин Република преузима одговорност финансирања породиљског боловања и омогућава послодавцу да средства која је намјенио за то радно мјесто може искористити за адекватну замјену, а да породиља не остане без посла и примања", прецизирао је министар Шеранић.
Он је рекао да је законом предвиђено да ће свака незапослена породиља у Републици Српској имати право на породиљску накнаду, без обзира колико је дуго незапослена.
"Законом се уводи и ново право родитељу-његоватељу или његоватељу за оне који се брину о дјеци 24 часа због обољења, чиме ће они имати оправо на одређену накнаду", додао је министар Шеранић.
Он је појаснио да ће накнада износити 112 КМ, а циљ је да када се саберу све накнаде које та породица има по основу болесног дјетета да се добије износ од 500 КМ, односно да минимум социјалне сигурности за ове породице у будућности дође на ниво најниже пројектоване плате у Републици Српској.
Он је прецизирао да би сходно измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити у наредној години требало издвојити око осам милиона КМ из Буџета, а измјенама и допунама Закона о социјалној заштити за инвалиднине око шест и по милиона КМ.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.