Sign In

Вриједна донација Републике Србије

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да ће вриједна донација Србије у медицинској опреми, која садржи клиничке и мобилне респираторе, додатно помоћи у раду болница у Српској.

"Респираторе ћемо сходно плану даљег јачања капацитета болница распоредити према капацитетима ових установа и њиховим потребама, као и у зависности од броја пацијената", рекао је министар Шеранић који је у централном складишту Робних резерви у бањалучком насељу Врбања присуствовао преузимању донираних 30 клиничких и пет транспортних респиратора, те друге медицинске опреме.

Министар Шеранић је захвалио Србији, њеном предсједнику Александру Вучићу, Влади и министру здравља Златибору Лончару на значајној и сврсисходној донацији, која ће, како је рекао, убрзо бити упућена здравственим установама у Српској.

"Циљ је да помогнемо болницама, а прије свега пацијентима који имају потребу за оваквом помоћи када је ријеч о механичкој вентилацији при лијечењу од вируса корона", истакао је Шеранић.

Он каже да у болницама увијек има потребе за кориштење респиратора, јер они имају бројне функције у лијечењу, те да је оспособљено особље које ће са њима радити.

"Посљедњих мјесеци смо обавили и обављамо континуиране едукације у том смислу. Надам се да нећемо доћи у ситуацију да ће нам на том плану требати више опреме, кадра и капацитета. Зато радимо превентивне мјере које се тичу сузбијања ширења вируса у заједници", навео је Шеранић.

Према његовим ријечима, надлежне институције размишљају о ангажовању кадра из приватног здравственог сектора када је ријеч о лијечењу обољелих од вируса корона.

Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику уручио је 30 клиничких и пет транспортних респиратора, као и другу медицинску опрему за Српску. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.