Sign In

У Републику Српску допремљено 80.000 вакцина Синофарм

Објављено:

​До сада највећа испорука вакцина против вируса корона која је стигла у Републику Српску и БиХ, допремљена је данас поподне у Бањалуку. 

Ријеч је о 80.000 доза кинеске вакцине Синофарм које је Република Српска набавила за потребе вакцинације становништва, а ова набавка је резултат разговора српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са највишим званичницима Кине, као и напора Владе Републике Српске.

Ово је прва пошиљка од укупно уговорених 160.000 доза ове вакцине за потпуну имунизацију 80.000 људи у Републици Српској. Испорука преосталих 80.000 купљених доза очекује се у наредним данима.

Дочеку прве испоруке кинеских вакцина у кругу предузећа “Крајина груп” у Бањалуци  присуствовали су српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Народне Републике Кине у БиХ Ђи Пинг, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Ових 80.000 доза кинеске вакцине које су данас испоручене, уз донацију вакцина Синофарм, чине готово 100.000 доза Синофарма које Република Српска сада има на располагању, рекао је министар Ален Шеранић 

"Задовољство је што смо овдје да дочекамо 80.000 доза Синофарм вакцине које је набавила Република Српска и на чему је предано радила посљедњих четири до пет мјесеци. Ово је врло тежак посао и вара се свако ко мисли да је то другачије. Свако од нас у овом тиму, кроз улоге које имамо, завршио је свој дио посла и круна свега тога је ових 80.000 доза", нагласио је министар Шеранић.

Уз одређене количине вакцина Спутњик В и Фајзер, очекује се да за неколико дана имамо око 150.000 доза вакцина у Републици Српској.

"Значајно ћемо убрзати вакцинацију, да урадимо оно што јесте наша улога - да заштитимо становништво, да што прије ставимо епидемију под контролу и да се на неки начин враћамо, колико год је то могуће, неком нормалном животу", рекао је министар Шеранић.

Он је захвалио кинеској амбасади у БиХ и компанији Синофарм за сарадњу и подршку коју су пружили у овом периоду, као и компанији BGI за донацију 5.000 PCR китова који су данас, такође, допремљени у Бањалуку и који ће се користити у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.