Sign In

Европска седмица имунизације - 22-26. април

Објављено:


Европска седмица имунизације обиљежава се сваке године током посљедње седмице априла, како би се промовисала имунизација као кључна мјера за превенцију болести и заштиту живота. 

Ове године седмица имунизације има посебан значај јер се обиљежава заједно са 50. годишњицом Проширеног програма имунизације. Овај програм покренула је Свјетска здравствена организација 1974. године, са циљем да се осигура једнак приступ вакцинама које спашавају живот за свако дијете, без обзира на географско подручје или социоекономски статус.

Данас Свјетска здравствена организација препоручује 13 вакцина (вакцине против туберкулозе, дифтерије, великог кашља, тетануса, болести које изазива хемофилус инфлуенце тип Б, хепатитиса Б, дјечије парализе, малих богиња, рубеле, вакцину против пнеумококне болести, вакцину против рота вируса, вакцину против хуманог папилома вируса и вакцину против COVID-19 за одрасле.

У Републици Српској, календаром обавезне вакцинације, дјеца се вакцинишу против десет заразних болести: туберкулоза, хепатитис Б, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, дјечија парализа, инфекције које изазива бактерија хемофилус инфлуенце тип б, мале богиње, рубеле, заушњаци.

Европска/Свјетска седмица имунизације има циљ да нагласи критичну улогу имунизације у спречавању избијања болести које се могу спречити вакцинама, да нагласи потребу да се постигне висок обухват вакцинацијом у свакој заједници како би се спријечили епидемијски облици ових болести и да се ухвати у коштац са посљедицама смањења стопе вакцинације усљед пандемије COVID - 19. 

Иако је, у складу са подацима Свјетске здравствене организације, 2022. године широм свијета вакцинисано око 4 милиона дјеце више у односу на 2021. годину, и даље је је око 20 милиона дјеце, током пандемије, пропустило једну или више вакцина. Све већи сукоби у свијету, економски изазови и пораст неодлучности у вези са вакцинацијом су неке од пријетњи напорима да се накнадно дође до ове дјеце. 

Пропусти у вакцинацији представљају отворена врата за појаву заразних болести које се могу спријечити вакцинама, омогућавајући им да се шире међу невакцинисаним особама. Зато је потребно уложити додатне напоре како би се омогућило да нико не остане ускраћен за предности које пружа вакцинација.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.