Sign In

Одржана Конференција о развоју хранитељства у Републици Српској

Објављено:

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске одржало је данас у Влади Републике Српске Конференцију о развоју хранитељства. Министарство у сарадњи са УНИЦЕФ-ом БиХ и уз финансијску подршку Европске уније реализује пројекат “Развој хранитељства у Републици Српској”. 


Помоћник министра у Ресору за социјалну, породичну и дјечију заштиту Бранка Сладојевић нагласила је да је хранитељство веома важно, јер је то прилика да дијете одраста у породици. “Tо право смо​​ регулисали кроз Закон о социјалној заштити и израдили Правилник о хранитељству гдје смо дефинисали ко може да буде хранитељ и одређени програм који стручни радници у центрима за социјални рад треба да проведу са потенцијалним хранитељима“, нагласила је Сладојевић додајући да у Републици Српској тренутно има 286 хранитељских породица.  

Такође, Сладојевић је подсјетила да су у оквиру  пројекта са УНИЦЕФ-ом едуковани  стручни радници из десет центара за социјални рад широм Републике Српске, као и представници Дома за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” у Бањалуци. Обухваћен је широк спектар тема из области хранитељства, а едукатори су били еминентни стручњаци из Холандије. 

Шеф одјела за заштиту дјеце у УНИЦЕФ-у БиХ Антонија Лудике нагласила је да ова конференција означава почетак подршке УНИЦЕФ-а Републици Српској, односно Министарству здравља и социјалне заштите у јачању система дјечије заштите у Српској. 

Она је додала да ће кроз овај програм у наредне три године бити спроведене многе активности, а да је његов приоритет спречавање непотребног одвајања дјеце од њихових биолошких родитеља у складу са међународним стандардима и Конвенцијом УН о правима дјетета.

Милена Дојдер Трбојевић, представница групе хранитеља поручила је да хранитељство вишеструко бољи начин збрињавања дјеце од институционалног, али да у нашем друштву о томе још има много предрасуда. 
 
Најбољи интерес дјетета, потреба за новим знањима, стварање мреже подршке, едукација, промоција хранитељства и мотивација основне су карактеристике процеса развоја хранитељства у Републици Српској, који ће и у наредном периоду бити од суштинског значаја. 

На Конференцији је исказана потреба за наставком тренинга, проширењем броја центара за социјални рад укључених у пројекат, новим модалитетима рада, супервизијом и промотивном кампањом која би у нашем друштвеном контексту истакла значај хранитељства.

Збрињавање у хранитељску породицу једно је од основних права дефинисаних у Закону о социјалној заштити Републике Српске, односно облик збрињавања дјеце без родитељског старања. 

Хранитељска породица представља замјенску породицу и представља природнији облик збрињавања дјеце без адекватног родитељског старања. 

Захваљујући моделу хранитељства дјеца имају прилику да одрастају у породичном окружењу, да добију адекватну заштиту и бригу, здравствену заштиту, васпитање и све оно што је дјетету потребно кроз одрастање. Развијају се емотивне везе, имају узоре на које могу да се угледају и могућности да израсту у здраве и добре људе.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.