Sign In

Унапређење сестринства важан сегмент развоја здравственог система

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је унапређење сестринства у Републици Српској важан сегмент развоја здравственог система и да је један од изазова у реализацији пројекта "Јачања сестринства у БиХ" прилагођавање школовања стандардима ЕУ.

"То је дуготрајан процес, али је то нешто што нас чека. Свакако ту је и континуирана едукација, која подразумијева и начин комуникације, али и смањење сагоријевања медицинских сестара на послу, који је тежак и хуман", рекао је министар Шеранић прије почетка конференције за медицинске сестре/техничаре о резултатима овог пројекта, којој је присуствовало око 100 учесника из болница и домова здравља у Републици Српској. 

Он је додао да је у протекле четири године предузето низ активности са циљем стандардизације пружања здравствених услуга у цијелој Српској.

Према његовим ријечима, један од резултата примјене пројекта "Јачање сестринства у БиХ" је да се кроз законска рјешења о здравственој заштити препозна сестринска професија.

"Кроз ова рјешења дали смо могућности за даље усавршавање, али и даље активности када је ријеч о организацији удружења, те оснивању коморе, која би преузела активности потврде и праћења квалитета рада сестара", рекао је министар Шеранић у Бањалуци.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић истакао је значај континуиране едукације медицинских сестара и техничара, који ће то знање примјењивати у свакодневном раду.

"Осим градње савременог објекта за смјештај и лијечење пацијената и набавке најсавременије опреме, акценат смо ставили и на едукацију кадра, међу којима су и медицинске сестре у иностранству", рекао је Ђајић.

Менаџер пројекта "Јачање сестринства у БиХ" Елдин Фишековић рекао је да један од резултата примјене пројекта стандардизација сестринске праксе на свим нивоима здравствене заштите, кроз развој стандардних оперативних процедура.

"Те процедуре су стављене на располагање и постале су дио свакодневне праксе у процесу пружања услуга у нашим здравственим установама од медицинских сестара", рекао је Фишековић. 

Конфереција за медицинске сестре и техничаре организована је у Административном центру Владе Републике Српске, а учесници су имали прилику да се информишу о новинама у законској регулативи из области здравства у Републици Српској, изради сестринске документације, засебне у оквиру здравственог система, стандардизацији сестринских процедура за сва три нивоа здравствене заштите у Републици Српској, као и визији и плановима за развој сестринске професије. 

Пројекат "Јачање сестринства у БиХ" подржава Влада Швајцарске, а проводи се у сарадњи са Фондацијом "Фами". 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.