Sign In

Република Српска домаћин Деветог међународног конгреса Медицинског форума за југоисточну Европу

Објављено:

​​​​​Међународни медицински конгрес Медицинског форума за југоисточну Европу, девети по реду,  ове године одржаће се у Републици Српској, у Теслићу од 6. до 9. септембра. Ријеч је о прворазредном међународном стручном скупу који ће окупити најеминентније домаће и стручњаке из 20 земаља, а биће бодован са 16 максималних бодова. 

Око 220 љекара из Републике Српске и око 200 из иностранства пријављено је за учешће на конгресу Медицинског форума за југоисточну Европу који ће бити одржан у Бањи "Врућици" од 6. до 9. септембра.

Предсједник Медицинског форума за југоисточну Европу Андреј Кехајов рекао је да је, захваљујући овом конгресу, информацију о Бањи Врућици, Теслићу и Републици Српској путем веб сајта примило више од 170.000 људи, а конгрес је промовисан на европским и свјетским конгресима. 

"Изузетно је важна чињеница да ће конгресу присуствовати и предсједник Свјетске медицинске асоцијације и предсједник Европске организације за медицинску едукацију Бернард Мејер", нагласио је Кехајов. 

Према његовим ријечима, на конгресу се очекује учешће делегација из 18 земаља Европе, а током два дана биће представљено више од 60 презентација о актуелним темама у Европи. 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да ће овај конгрес омогућити да здравствени систем Српске буде представљен широј јавности, али и прилика да се преузму искуства љекара из иностранства и успостави сарадња. 

Он је након састанка у Бањалуци са представницима Друштва доктора медицине Републике Српске, поводом организације Деветог међународног конгреса Медицинског форума за југоисточну Европу, рекао да је организовање овог скупа наставак улагања у едукацију кадра, које је веома значајно уз улагања у објекте и набавку опреме. 

Предсједник Друштва доктора медицине Републике Српске Синиша Миљковић навео је да ће конгрес обухватити актуелне теме у европском и свјетском здравству - онколошке болести, хируршка стања, масовне незаразне болести, репродуктивно здравље, ургентна стања, инфективна обољења и превенцију масовних незаразних болести. 

Он је нагласио да ће једна од тема бити и проблем вакцинације у Српској и у Европи. 
"И доктори из цијеле Српске презентоваће своје радове. Пријављено је око 220 доктора из Српске и око 200 из иностранства", додао је Миљковић. 

Конгрес у Бањи Врућици Европска агенција за акредитацију бодоваће са највиших 16 бодова, чиме се манифестација сврстава међу најзначајније научне скупове који ће ове године бити одржани у Републици Српској и БиХ. 
Покровитељ конгреса је предсједник Српске Милорад Додик.

Међу гостима ће бити између осталих и амбасадор Бугарске у БиХ, предсједник Свјетске медицинске организације, потпредсједник Сталног комитета европских доктора, представници Министва здравља, докторских друштава и удружења, директори и менаџери здравствених институција, представници научне и академске заједнице, итд. Учешће на скупу ће бити високо признато – више од 400 значајних доктора и специјалиста из свих домена медицине, руководство Друштва доктора медицине РС и SEEMF-а, преставници медицинских удружења и други.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.