Sign In

Свечано обиљежен Међународни дан медицинских сестара и техничара

Објављено:

Данашњи дан, 12. мај је прилика да се ода признање непроцјењивом доприносу медицинских сестара-техничара и прослави Међународни дан медицинских сестара-техничара.

На свечаној конференцији која се одржава у Брчком бројни представници здравствених институција имају прилику да се упознају са новим приручницима сестринских оперативних процедура и достигнућима у оквиру десетогодишњег пројекта „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини (ПроСес)". Данашња прослава Међународног дана медицинских сестара-техничара је прилика да се представе и остали доприноси пројекта оснаживању сестринске професије и јачању капацитета медицинских сестара-техничара како би боље служили становништву, једноставно зато што „нема здравља без здравствене радне снаге". Присутнима су се, између осталих, обратили помоћник министра у Ресору за здравствену заштиту др Милан Латновић, виши стручни сарадник за сестринство у Министарству Мирјана Јанковић, као и декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић, који је рецезент приручника. 

Медицинске сестре-техничари чине већину радне снаге у здравственом системиму Републике Српске. Они играју виталну улогу у пружању здравствених услуга: од рођења до смрти, превенцији и третману обољелих од незаразних и заразних болести, подршци пацијентима са менталним потешкоћама, њези болесника са хроничним обољењима, у болницама, заједницама и домовима. Медицинске сестре-техничари пружају доступну, приступачну, холистичку његу за све.

„Схватајући значај и улогу медицинских сестара и техничара у здравственом систему Републике Српске, задовољство ми је да констатујем да се и код нас, као и у свијету, сестринство схвата као важан и неодвојив дио здравственог система, препознатљив по свом програму дјеловања. Здравствена њега подразумијева и учествовање медицинских сестара и техничара у креирању здравствених политика, уједначавању стандарда рада и уопште оснаживању ове професије, која захтијева сталну едукацију и напредовање. Управо у тим оквирима заједнички смо препознали шта је потребно медицинским сестрама и техничарима у нашим здравственим установама и примјенили кроз бројне активности у оквиру Пројекта "Јачање сестринства у Босни и Херцеговини", који нам је донио значајне помаке на унапређењу здравствених услуга за наше пацијенте. На томе смо захвални Влади Швајцарске која подржава овај пројекат", поручио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др Ален Шеранић и честитао свим медицинских сестрама и техничарима њихов међународни празник.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.