Sign In

Изузетан значај и допринос медицинских сестара и техничара у борби са пандемијом вируса корона

Објављено:

​Међународни дан медицинских сестара и техничара, који се обиљежава 12. маја, данас је са централног догађаја у Болници "Свети врачеви" у Бијељини честитао помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић, пренијевши честитке и министра Алена Шеранића. 

Латиновић је најавио и да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство наставити да јачају и унапређују позицију медицинских сестара и техничара у друштву.

"У вријеме пандемије изазване вирусом корона медицинске сестре и техничари су на првој линији одбране и дају велики допринос да цијели здравствени систем адекватно одговори на потешкоће", истакао је Латиновић.

Он је навео да су медицинске сестре и техничари изложени заражавању и да је у Републици Српској вирусом корона заражено 1.640 медицинских сестара, са три смртна исхода.

Латиновић је указао на значај професије медицинске сестре чији је главни задатак њега болесника, али су и спона између пацијената и доктора, као и психолошка подршка пацијентима и њиховим породицама, што се посебно показало у пандемији изазваној вирусом корона.

Предсједница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске Живана Вуковић Костић рекла је да 23 године раде едукације за своје чланове како би пратили развој сестринства у свијету.

Она је навела да се медицинске сестре у Републици Српској више не образују на средњошколском нивоу, већ на факултетима. Оцијенила је да су медицинске сестре адекватно одговориле на пандемију изазвану вирусом корона и да одговорно раде свој посао.

У име домаћина овогодишњег обиљежавања дана медицинских сестара и техничара честитку је упутио директор Болнице "Свети врачеви" у Бијељини Златко Максимовић који је рекао да се у овој здравственој установи даје велики значај медицинским сестрама и техничарима који чине готово 50 одсто запослених.

"Медицинске сестре су често запостављене од стране љекара и шире друштвене заједниоце и не види се шта све оне раде и са позиције директора болнице даћу све од себе да се то промијени", рекао је Максимовић.

Честитке медицинским сестрама и техничарима упутио је и Елдин Фишековић у име Фондације "Фами", која у сарадњи са Женевским универзитетским болницама, реализује пројекат јачања сестринства у БиХ, финансиран од Владе Швајцарске. 

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је овај факултет водећа институција у Републици Српској која образује кадар из здравствених студија према савременом програму који је усклађен са међународним нормама и тиме доприносе развоју ове важне области.

"Сестринство је област на којој почива здравствени систем. Ријеч је о јако важној професији која заслужује и показало се мора имати факултетско образовање", навео је он, а 

У оквиру обиљежавања 12. маја Међународног дана медицинских сестара и техничара у бијељинској болници данас је одржана и показана вјежба збрињавања хитних стања у организацији Ресуститационог савјета Републике Српске, са техничарима Ургентног центра Болнице "Свети врачеви" и Службе Хитне медицинске помоћи Дома здравља Бијељина. 

Обиљежавање овог значајној датума у Републици Српској и ове године организовало је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у сарадњи са Фондацијом Фами, те уз подршку Владе Швајцарске, а почело је заправо вече раније, 11. маја 2021. године, видео пројекцијом на згради бијељинске болнице којем су присуствовали здравствени радници чији допринос у борби са пандемијом вируса корона је немјерљив. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.