Sign In

Основан Актив директора јавних здравствених установа домова здравља Републике Српске

Објављено:

У присуству министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића, у Добоју је данас основан Актив директора јавних здравствених установа домова здравља Републике Српске.

Чланови актива су директори домова здравља у Републици Српској, а за предсједника је изабран Владимир Марковић, вршилац дужности директора Дома здравља Добој, који је био и домаћин конститутивне сједнице.

Оснивање актива предвиђено је Законом о здравственој заштити, а основни циљ Актива директора је ефикасније остваривање здравствене заштите кроз организовање функционалног повезивања и усклађивања рада здравствених установа примарног  нивоа здравствене заштите.

Актив директора има за циљ и формулисање, усклађивање и заступање интереса здравствених установа пред најзначајнијим друштвеним актерима: републички и локални органи и организације, медији, невладин сектор и други актери.

Формулисање и  усклађивање циљева здравствених установа врши се кроз редовне састанке Актива директора, на којима се размјењују искуства и идеје, препознају проблеми и изазови са којима се здравствене установе суочавају, предлажу мјере за њихово рјешавање и одређују правци будућег дјеловања.

Министар Ален Шеранић честитао је новоизабраном предсједнику и члановима Предсједништва, те рекао да ће Актив директора служити ефикаснијем и квалитетнијем приступању рјешавања одређених проблема у оквиру примарне здравствене заштите.

По његовим ријечима, ово тијело може много да помогне у организацији здравствене заштите и људских ресурса, у погледу знања и вјештина, као и да, вез министарства, комуницира и размјењује добре идеје, кадрове и опрему ако за то постоји потреба.

Министар очекује добру сарадњу министарства са Активом директора, у чијем фокусу рада ће бити унапређење здравствене заштите пацијената.

Предсједник Актива директора домова здравља Републике Српске Владимир Марковић рекао је да је Актив савјетодавно тијело које ће бити на услузи домовима здравља и ресорном министарству у циљу унапређена примарне здравствене заштите.

Претходно је, подсјећамо, у складу са законом, основан и први Актив директора јавних здравствених установа које обезбјеђују болничку здравствену заштиту у Републици Српској.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.