Sign In

Размјена знања, искустава и препорука значајна за напредак процеса имунизације

Објављено:

​У Републици Српској до сада је против вируса корона првом дозом вакцинисано више од 88.000 људи, а комплетно је вакцинисано 32.000, рекла је данас епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.

Она је навела да је у Републици Српској са данашњим даном на располагању 271.940 доза вакцина против COVID-19, што је довољно за вакцинацију 136.000 људи.

На конференцији за новинаре након састанка представника Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство са консултантом Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу за вакцинацију против COVID-19 Владаном Шапоњићем, докторка Аћимовић навела да су СЗО и колеге из Србије пружили Институту у Републици Српској огромну подршку, посебно када је почела вакцинација против вируса корона.

Она је подсјетила да је Србија кренула раније са вакцинацијом, да је врло успјешна у томе, те да много значе размјене искустава, препорука и слично.

Подсјетила је да су у Републици Српској у првој фази против вируса корона вакцинисани здравствени радници, те корисници и запослени у домовима за старија лица, додајући се ти људи и даље пријављују. Она је додала да је у овом моменту најбитније завршавање друге фазе вакцинације, односно особа старијих од 65 година и особа са хроничним обољењима.

"Да бисмо убрзали процес вакцинације и оних људи који су по природи свог посла изложени COVID-19, почели смо у мањем обиму и трећу фазу вакцинације у оквиру Института, тако да и она тече. У овом моменту смо задовољни количином вакцина које имамо, као и одзивом на вакцинацију и заинтересованошћу становништва", додала је Аћимовићева.

Доктор Шапоњић, који је и епидемиолог у Институту за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", рекао је да су у Србији поносни на оно што је постигнуто, истичући да је више од 2.200.000 људи примило најмање једну дозу вакцине.

"Још је велики посао је пред нама, не можемо да кажемо да је близу крај. Желимо да наставимо овим темпом и да се вакцинише бар још толики број људи током ове године", додао је Шапоњић.

Он је рекао да постоји огромна подршка извршних власти, без којих овај подухват не би могао да се спроведе у Србији и у Републици Српској.

"Надам се да ће у наредним мјесецима број расположивих вакцина у БиХ и Републици Српској бити велики и довољан и да ће здравствени систем моћи да одговори том изазову и спроведе вакцинацију на најбољи могући начин", додао је Шапоњић, те истакао да је имунизација огроман подухват који је тешко упоредити са било којим у новијој историји медицине.

"Имамо у логистичком погледу новине у смислу хладног ланца, услова чувања транспорта појединих вакцина, што је додатни изазов који се поставља пред здравствени сyстем и све остале учеснике од Владе до локалних самоуправа", рекао је Шапоњић.

Доктор Мирза Пало из канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ рекао је да су вакцине дефинитивно средство које помаже да се заустави обољевање и смртност, али да нажалост нису доступне свима.

"Јако важно је континуирано ношење маски, физичка дистанца и хигијена руку. То су мјере за које знамо да су успјешне и оно што ће помоћи да ставимо епидемију COVID-19 под контролу", нагласио је Пало.

Он је рекао да тренутно нема довољно података да ли вакцинација са једном или двије дозе у потпуности спречава трансмисију вируса и због тога се наставља са свим доказаним здравственим мјерама.

Пало је нагласио да је препорука СЗО у овом тренутку да чак и особе које су пребољеле COVID-19 приме двије дозе вакцине. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.