Sign In

Министар Шеранић у посјети здравственим установама у Сокоцу

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Срспке Ален Шеранић посјетио је данас Специјалну болницу за психијатрију Соколац и Завод за форензичку психијатрију Соколац, гдје је разговао са руководствима ових установа. 

Међу темама разговора били су планови за унапређење рада установа, побољшање услова за пружање услуга пацијентима, као и начини пословања ових установа. Наглашено је да обје установе добро функционишу, те да им Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске пружа подршку у превазилажењу потешкоћа са којима се у раду сусрећу.  

Током разговора са директором Специјалне болнице за психијатрију Соколац Драганом Булајићем, министар Шеранић је нагласио да је пројектом реконструкције, изградње и опремања објеката четири установе за збрињавање лица са менталним потешкоћама у Републици Српској, који реализује Министарство здравља у социјалне заштите Републике Српске, планирана реконструкција и осавремењивање објеката ове болнице. 

- С обзиром на то да имамо завршену пројектну-техничку документацију која је недавно предата установама, иде се у даље процедуре за реализацију овог пројекта  на којем радимо у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе и Развојним програмом Уједињених нација. Важно је било да разговарамо и о начину рада са пацијентима у овој установи, као и едукацији кадра, односно унапређењу квалитета рада медицинских техничара и плану специјализација и супсепцијализација, а што је подједнако важно за рад овакве установе – рекао је министар Шеранић.

Са директором Завода за форензичку психијатрију Соколац Бојаном Копривицом министар Шеранић је разговарао о функционисању ове установе која је од почетка године прешла на трезорски систем пословања и првим искуствима које у том погледу имају, као и примјени Закона о заштити менталног здравља и унапређењу услуга за пацијенте. 

Министар Шеранић је поручио да ће Завод и даље имати пуну подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у реализацији планова ка проширењу услуга и побољшању услова лијечења, а корак напријед у реформи области менталног здравља јесте и нови Закон о менталном здрављу и Стратегија развоја менталног здравља у Републици Српској. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.