Sign In

Прелазак на трезорски начин пословања рјешење за Дом здравља Власеница

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је током његове данашње посјете Власеници разговарано о преласку Дома здравља у овој општини на трезорски начин пословања да би та установа могла наставити позитиван тренд и растеретити се дуговања из претходног периода.

"У 2020. и 2021. години Дом здравља Власеница је пословао позитивно и одређени трендови, који су прије били негативни, сада су се промијенили и ова установа има једно стабилно годишње пословање. С друге стране, оптерећена је прилично великим дуговањима из претходног периода", рекао је министар Шеранић након разговора са начеником општине Мирославом Краљевићем и директором Дома здравља Горданом Крстић. 

По његовим ријечима, прелазак на трезорски начин пословања је један од начина да се ријеше ови заостаци.

"Већ другу годину заједно са Домом здравља Власеница функционишемо по типу програма пензионисања радника запослених у домовима здравља, гдје је Влада на себе преузела улогу измирења обавеза када радници стекну услове за пензију", додао је министар Шеранић.

Он је рекао да је разговарано и о опреми која је задовољавајућа, те потврдио да је договорена набавка једног возила за превоз пацијената који имају потребу за хемодијализом.

Када је ријеч о разговору са директором Центра за социјални рад Маром Ђурић, министар Шеранић је похвалио рад ове установе, рекавши да 11 запослених у тој установи обавља врло значајну активност.

"Разговарли смо како да унаприједимо просторије у којима се налазе. Свакако, општина има свој задатак да нађе одговарајуће просторије, а наш задатак ће бити да обезбиједимо средства да се Центар за социјални рад оспособи и опреми и да простори у којима раде и у које долазе корисници, буду задовољавајући", истакао је Шеранић.

Он је најавио да ће та питања бити реализована у наредном периоду, на добробит свих грађана.

Начелник општине Мирослав Краљевић је изразио задовољство што су са министром Шеранићем сумирани резултати свега што је урађено.

"Министар је дао одређене приједлоге на који начин да се превазиђу сви проблеми у вези са Домом здравља. Прошле године смо од министарства добили једно санитетско возило, у претходној години смо, као локална заједница успјели да набавимо једно возило у корони која је била велики проблем. Имамо још потребе када је у питању дијализа, треба пацијенте возити у Зворник", изјавио је Краљевић.

Он је истакао да Шеранић и Влада Републике Српске, као и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик имају разумијевања када је у питању ова област и да се труде се да учине све да људи остану да живе у својим мјестима, поготову када је у питању медицинска струка.

Директорка Дома здравља упознала је министра Шеранића и да је ова установа набавила рендген апарат за радиографију, радиографско снимање меких ткива и коштаних структура, рендген апарат за снимање зуба, у лабораторији су обновљени апарати који су били стари, а били су неопходни за функционисање.

Директор Центра за социјални рад рекла је да је министру пренијела информације о броју корисника, правима која остварују у Центру, која се редовно исплаћују с обзиром су у трезорском систему пословања.




Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.