Sign In

Потписан Меморандум о сарадњи између УКЦ Српске и Минског научно-практичног центра за хирургију, трансплантацију и хематологију

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић присуствовао је данас потписивању Меморандума о сарадњи између Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Минског научно-практичног центра хирургије, трансплантологије и хематологије, којим ће бити унапређено збрињавање пацијената у области хирургије, трансплатологије, хематологије и интензивне медицине. 

Меморандум су потписали директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић и директор Центра из Бјелорусије Олег Румо, у присуству амбасадора Бјелорусије за БиХ Владимира Улаховича, те почасног конзула Бјелорусије у БиХ Недељка Елека. 

Директор Ђајић је рекао да је бјелоруски Центар један од најбољих за трансплатацију у Европи, те напоменуо да је до сад 23 пацијента из Републике Српске оперисана у тој здравственој установи у Минску.

"Договорили смо да се повећа број наших пациената који ће бити оперисани у овом центру", рекао је Ђајић након потписивања Меморандума.

Он је додао да ће Меморандум допринијети и размјени искустава, знања, али и здравствених радника.

Директор Румо је рекао да данашња посјета делегације из Минска представља наставак сарадње договорене 2020. године између Републике Српске и Бјелорусије, када је договорена подршка и помоћ у области високотехнолошких трансплатација.

"Од тада је у Бјелорусији извршена трансплатација код више од 20 пацијената и они су најбоља потврда добрих односа Српске и Бјелорусије", рекао је Румо.

Он је навео и да је недавни састанак предсједника Републике Српске и Бјелорусије Милорада Додика и Александра Лукашенка дао нови, снажан импулс даљем развоју тих односа.

Румо је изразио задовољство и што је приликом посјете УКЦ-у Републике Српске видио да је ријеч о савремено опремљеној здравственој установи, у којој ради образовани и високоспецијализовани стручњаци.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је на данашњем састанку било ријечи и о начинима убрзања и поједностављивања процедура упућивања пацијената у Бјелорусију.

"Сљедећи важан корак јесте да видимо какве су могућности УКЦ-а да уради пред и пост трансплантационе прегледе, како бисмо пацијентима омогућили да што прије оду у Бјелорусију", рекао је министар Шеранић.
 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.