Sign In

Представљени Клинички водичи за третман ХИВ-а и АИДС-а и Протокол о савјетовању и тестирању на ХИВ

Објављено:

У циљу осигурања квалитетне здравствене услуге, као и стандардизације дијагностике и терапије ХИВ-а и АИДС-а, Удружење „Партнерство за здравље“ је у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералним министарством здравства и уз подршку Глобалног фонда за борбу против АИДС-а, туберкулозе и маларије развило Клинички водич за третман ХИВ-а и АИДС-а, као и нови Протокол о тестирању на ХИВ. 

“Нови клинички водич је свеобухватан документ, који ће понудити смјернице клиничарима у лијечењу ХИВ-а и АИДС-а у различитим популацијама. Овај документ ће помоћи пружаоцима здравствених услуга у свим фазама лијечења и његе, пружајући смјернице за лијечење дјеце, одраслих и различитих група становништва”, рекао је министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић. 

Он је додао да се у Републици Српској у склопу редовних активности у континуитету  спроводи епидемилошки надзор и лијечење особа са ХИВ/АИДС-ом, али још има простора за унапређење. 

„Такође посебну пажњу морамо да посветимо здравственом просвјећивању, односно превенцији и раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а, као најважнијим мјерама у контроли ове болести“, нагласио је министар Шеранић. 

Клинички водич нуди солидну основу за увођење третмана антиретровирусних лијекова ради спречавања инфекције ХИВ-ом и побољшавају његову доступност, нарочито особама с високим ризиком од инфекције ХИВ-ом. Обзиром да Клинички водич треба да служи здравственом особљу и пацијентима, али и фондовима здравственог осигурања, доносиоцима политичких одлука и слично, радна група је става да препоруке треба да се примјењују на бази расположивих и регистрованих лијекова у БиХ.

Циљеви које су прогласили Свјетска здравствена организација (WHO) и UNAIDS-a под називом „90–90–90“ - “Окончати ХИВ епидемију до 2030. године“ су се добро остваривали, тако да се ХИВ инфекција данас сматра хроничном болешћу. Mеђутим пандемија COVID-19 успорила је остваривање циљева. Босна и Херцеговина није изузетак, а борба против ХИВ инфекције, већ и иначе ослабљена повлачењем подршке Глобалног фонда, додатно је успорена проблемима изазваним епидемијом COVID-19. Ипак, и у овако отежаним околностима наставља се рад на борби против ХИВ инфекције, а најбољи су примјер управо и смјернице за лијечење ХИВ инфекција. 

“Примјена клиничких водича у приступу и третману одређених болести је опште прихваћена пракса у савременој медицини, која осигурава квалитет и стандардизацију пружених услуга. Дијагностички и терапеутски ставови у документу који данас представљамо утемељени су на великим мултицентричним студијама и/или консензусима експертских тимова или радних група”, наводи Аида Куртовић, директорица Партнерства за здравље. 

„Поред тога Протокол о савјетовању и тестирању на ХИВ уводи нове праксе тестирања на ХИВ вирус, које су усмјерене на побољшање доступности тестирања и рано откривање особа које живе са ХИВ вирусом. Рано откривање и укључење у процес лијечења су од изузетног значаја за обољеле, јер значајно доприноси побољшању исхода лијечења“, истиче Аида Куртовић.
     
Аутор Клиничког водича и Протокола о савјетовању и тестирању на ХИВ су радне групе, састављене од експерата из области ХИВ из владиног, клиничког, академског и невладиног сектора, те стручњака из Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.