Sign In

У Републици Српској регистровано укупно 656 особа а опорављене су 342 особе

Објављено:

​Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 765 лабораторијских узорака из 38 општина у Републици Српској, што је до сада највећи број обрађених узорака у једном дану, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 39 особа у Републици Српској.

Према мјесту пребивалишта, 23 особе су из Бањалуке, по три из Лакташа и Приједора, по двије из Градишке и Котор Вароши и по једна особа је из Добоја, Прњавора, Козарске Дубице, Оштре Луке, Пала и Калиновика. Код већине особа код којих је потврђен нови вирус корона ријеч је о блиском или породичном контакту са раније потврђеним случајевима, док дио особа није могло да наведе епидемиолошку везу са позитивним случајем.

Ријеч је о 16 особа женског и 23 мушког пола. Три жене старије доби, десет жена средње животне доби и три млађе животне доби. Осам мушкараца је старије животне доби, 12 средње животне доби, а три особе су млађе животне доби.

Међу потврђеним случајевима је и осам медицинских сестара и техничара (шест из Универзитетског клиничког центра Републике Српске и двије из Болнице у Градишци). У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 130 здравствених радника из Бањалуке, Градишке, Источне Илиџе, Добоја, Требиња, Лакташа, Брода, Станара, Прњавора, Приједора, Дервенте, Теслића, Угљевика, Сокоца и Рогатице и ови налази су негативни. 

Тестирано је и укупно 65 особа које раде и бораве у домовима за старија лица, а позитивност је потврђена код једне раднице у дому за старија лица у Калиновику. Свих десет тестираних радника ЈУ Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“ Бањалука су негативни на тест вируса корона. 

Тестирано је и 14 здравствених инспектора који раде на граничним прелазима, чији су налази негативни. Тестирано је укупно 70 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској регистровано укупно 656 особа, 23 особe су преминуле од посљедица обољења COVID-19, а опорављене су 342 особе.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) извршено укупно 10.403 тестирања.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијече 93 особе са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 39 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији шест пацијената.

Код шест пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три особе су на неинвазивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је шест пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) су 33 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је пет пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву пет, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору пет пацијента и у Универзитетској болници у Фочи један пацијент. 

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 65 особa, у Студентском дому у Требињу 31, у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву једна особа и у Студентском центру Зворник двије особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.518 особе, а надзор је завршен код 21.498 особа.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно 93 особе, 88 особа је изашло из каратина и упућено у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налази укупно 13 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно обавјештавају јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.