Sign In

Министар Шеранић упознао се са процесом вакцинације у Србији, усаглашен наставак сарадње

Објављено:

​Желимо да сагледамо како је Србија организовала масовну вакцинацију, а посебно информациони систем и људске ресурсе, и то је и циљ ове посјете, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић након данашњег састанка са министром здравља Србије Златибором Лончаром у Београду.

Министар Шеранић захвалио се и предсједнику Републике Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић и министру здравља Златибору Линчару што су омогућили вакцинацију здравствених радника из Републике Српске у Србији.

Током састанка се разговарало и о надзору над заразним болестима, праћењу нежељеног ефеката вакцинације, али и донацијама које је до сада Србија упутила у Републику Српску које су успјешно искориштене.

Министар Златибор Лончар је рекао да процес вакцинације здравствених радника из Републике Српске у Лозници, Шапцу, Сремској Митровици и Београду тече одлично и да ће надлежни из Републике Српске одредити даље приоритете у погледу оних који ће бити вакцинисани у Србији.

Он је поручио и да ће Србија уступити информациони систем за вакцинацију Републици Српској.

Договорено је и даља сарадња око организације процеса вакцинације који је Србија прошла, а за које се припрема Република Српска, нагласио је министар Лончар.

Након разговора са министром Лончаром, министар Ален Шеранић је посјетио и највећи пункт за вакцинацију у Србији на локацији Београдског сајма, у сарадњи са представницима Министарства здравља Републике Србије, заједно са директором Института за јавно здравство Републике Српске Браниславом Зељковићем и епидемиологом Јелом Аћимовић.

Министар Шеранић је рекао да је ова посјета била прилика да се упозна са начином на који је Србија организовала процес вакцинације, као друга земља у Европи по проценту вакцинисаних особа, те да се упозна са протоколима и организацијом пунктова, као и радом информационог система који се користи за вакцинацију.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.