Sign In

Сарадњом смањити притисак на болнице

Објављено:

​Притисак на болничке капацитете могуће је растеретити бољом сарадњом болница и домова здравља, како су то у Фочи урадили оспособивши посебну ковид амбуланту у згради старог обданишта, речено је на састанку који је данас одржан у Фочи у организацији Министарства здравља Републике Српске, а на којем је указано и на проблем злоупотребе антибиотика у вријеме пандемије.

Састанку на Медицинском факултету у Фочи присуствовали су директори домова здравља са југоистока Републике Српске од Требиња до Рогатице и Вишеграда, са директорима болница у Невесињу, Требињу и Фочи.

Вршилац дужности помоћника министра здравља Милан Латиновић рекао је да се међусобним информисањем, едукацијом здравствених радника из домова здравља уз подршку колега из болница, знатан број пацијената може задржати у амбулантним, односно у кућним условима и тако спријечити притисак на болнице.

Он је навео да је у болницама у Републици Српској тренутно смјештено око 1.200 ковид пацијената са тешком клиничком сликом.

"Друга тема је терапија у вези са употребом антибиотика, који се, будући да је ријеч о вирусној инфекцији, употребљавају само у одређеним ситуацијама када већ имамо развијену клиничку слику пнеумоније. Затим употреба кортикостероидних лијекова, који су моћни, али се не смију употребљавати у почетку инфекције, чак могу бити штетни", напоменуо је Латиновић.

Начелник породичне медицине у Дому здравља Требиње Татјана Бошњак истакла је да пацијенти на своју руку користе антибиотике, што је, упозорила је она, погрешно, јер је ово вирусна инфекција, тако да антибиотици могу донијети више штете него користи уколико љекар не одлучи да употријеби ту терапију.

Директор Дома здравља у Вишеграду Снежана Ђуровић рекла је да је злоупотреба антибиотика све већи проблем, како од самих пацијената, који на своју руку долазе до антибиотика, тако, нажалост, и од здравствених радника.

Она је нагласила да проблем представља ограничен број кревета у болницама, тако да се већина пацијената лијечи у примарном систему, што води, навела је, у финансијски проблем, како за установу тако и пацијенте.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић рекла је да је формирањем ковид амбуланте у згради старог обданишта у Фочи ријешено питање пружања амбулантне терапије за највећи број пацијената.

"Видјећемо то и са осталим домовима здравља, у Рогатици и Вишеграду имају ту могућност и мислим да су тако и организовани. Сви домови здравља се максимално труде и постоји стална комуникација са болницом", навео је Марић и указао на потребу поштовања свих епидемиолошких мјера. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.