Sign In

Уручени кључеви станова за социјалне категорије

Објављено:

​​​​Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске организовало је данас примопредају документације и кључева представницима 11 општина за 21 стан за стамбено збрињавање лица у стању социјалне потребе. 

Одлуком Владе Републике Српске право управљања над 21 стамбеном јединицом са Министарства здравља и социјалне заштите РС пренесено је на локалне заједнице. 

- Град Бањалука – три стамбене јединице 
- Град Приједор – четири стамбене јединице 
- Град Добој – двије стамбене јединице 
- Општина Градишка – четири стамбене јединице 
- Општина Дервента – двије стамбене јединице 
- Општина Козарска Дубица – једна стамбена јединица 
- Општина Нови Град – једна стамбена јединица 
- Општина Теслић – једна стамбена јединица 
- Општина Шипово – једна стамбена јединица 
- Општина Билећа – једна стамбена јединица 
- Општина Шамац – једна стамбена јединица  

Помоћник министра у Ресору за социјалну, породичну и дјечију заштиту РС Бранка Сладојевић нагласила је да се непокретности се не могу откупити или по неком другом основу приватизовати нити отуђити у комерцијалне и друге сврхе и служе искључиво за стамбено збрињавање лица у стању социјалне потребе. 

„Наша намјера је да помогнемо општинама у збрињавању корисника социјалне заштите. У ове станове ће бити смјештене категорије лица у стању социјалне потребе. Зависно од приоритета то могу бити дјеца без родитељског старања, самци, вишечлане породице“, нагласила је Сладојевић. 

Она је додала да привремени смјештај корисника социјалне заштите у упражњене станове на кориштење, општине су дужне да изврше на приједлог надлежног центра за социјални рад и на основу утврђених уговорних обавеза између корисника и oпштине.

Центри за социјални рад ће зависно од приоритета и хитности, привремено смјештати кориснике права и услуга из социјалне заштите, тако да општина неће морати издвајати средства за смјештај корисника. На тај начин се социјални проблеми рјешавају на нивоу локалних заједница са мање трошкова а већим задовољством корисника који се постепено оснажнује  у правцу потпуног осамостаљивања и изласка из социјалне заштите. 

Свака општина ће одредити своје приоритете зависно од одлуке стручног тима Центра за социјални рад, најчешће ће то бити: 

- дјеца без родитељског старања која излазе из система социјалне заштите,
- жртве насиља у пордици,
- вишечлане породице,
- старије особе без породичне бриге,
- самци – бескућници,
- и други који су због посебних животних околности у стању социјалне потребе за стамбеним збрињавањем.

Вршилац дужности начелника Одјељења за друштвене дјелатности Приједора Љиљана Бабић рекла је да су станови у добром стању, те да ће бити распоређени према правилнику Центра за социјални рад. 

"Надам се да ће у првој фази станови бити распоређени дјеци без родитељског старања, која су изашла из система социјалног старања, јер је посљедњих година забиљежен повећан број младих који траже смјештај", рекла је Бабић. 

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да ће у стану који је додијељен на управљање овој општини бити збринута породица. 

"Важно је што ће стан остати општини на трајно управљање, те ће се у њему моћи збринути још породица, док се за њих не пронађе трајно рјешење", рекао је Рељић. 

Директор Центра за социјални рад у Шамцу Вељко Милкић рекао је да ће стан бити искоришћен за смјештај дјеце без родитељског старања, као и лица жртве породичног насиља, те особе затечена у скитњи.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.