Sign In

Стално унапређење система социјалне заштите у Републици Српској

Објављено:

У Републици Српској је у посљедње вријеме повећан број стручних радника социјалне дјелатности, чиме је побољшан ниво социјалне заштите грађана, рекла је помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић.

Сладојевић је навела да у Републици Српској има 382 стручна радника социјалне дјелатности чији је циљ превенција проблема, 47 центара за социјални рад и 63 службе социјалне заштите. 

Она је поводом конференције "Професионални положај и статус социјалних радника и других стручних радника у области социјалне заштите" истакла да стручњаци социјалне дјелатности, да би адекватно ријешили широк спектар проблема из ове области, сарађују и са школством, здравством, полицијом. 

"Тај посао захтијева уважавање корисника и схватање проблема, те стручни рад и професионалност тако да се кориснику помогне да ојача, прихвати проблем, покуша га ријешити и наставити са нормалним животом", рекла је Сладојевићева. 

Предсједник Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности Републике Српске Срђан Баралић рекао је да је циљ конференције да се освијетле, обједине и анализирају проблеми и изазови са којима се сусрећу правници, социјални радници, дефектолози и остали радници који се баве социјалном заштитом. 

"Циљ нам је и да размијенимо искуства са колегама из региона, како би се што боље унаприједила ова област, јер је потребно много више радити на плану свакодневне едукације стручних радника, како би се што квалитетније бавили нечијим животима", рекао је Баралић. 

Он је упозорио и да јавност социјалну заштиту види само као вид новчаног трансфера, али да се она у ствари односи на пружање врло хетерогених услуга, као што је рјешавање проблема дисфункционалних породица, спречавање насиља над женама, дјецом, помоћ малољетницима у кривичном поступку, те рад са лицима са посебним потребама и друго. 

Предсједник Савеза социјалних радника Федерације БиХ Мирнес Телаловић рекао је да су проблеми социјалних радника вишеслојни, те да се односе и на њихову сигурност у раду, на којој се свакодневно мора радити. 

"Осим тога, присутан је и проблем недостатка кадровске структуре, као и услова у поједниим установама социјалне заштите који нису адекватни за кориснике", рекао је Телаловић. 

Замјеник шефа Мисије ОЕБС у БиХ Александар Чуплигин рекао је да социјални радници имају кључну улогу у БиХ, која се суочава са бројним изазовима у заштити социјалних и људских права. 

"Мисија ОЕБС-а помаже домаћим институцијама да побољшају услове рада, те да изврше реформу система социјалне заштите у складу са међународним обавезама из домена људских права и да ојачају капацитете стручних радника", рекао је Чуплигин. 

Конференцију "Професионални положај и статус социјалних радника и других стручних радника у области социјалне заштите" организовао је Савез удружења стручних радника социјалне дјелатности Републике Српске, уз подршку Мисије ОЕБС.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.