Sign In

Свјетски дан здравља - 7. април

Објављено:

Свјетски дан здравља обиљежава се 7. априла широм свијета и сваке године је посвећен другој теми важној за унапређење здравља људи. Ове године посвећен је универзалној теми права на здравље, са слоганом „Моје здравље, моје право", а Свјетска здравствена организација, између осталог, позива грађане да упознају своја права у области здравља и да их користе.

Тема је то на којој и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, са својим партнерима, посвећено ради посљедњих година, стављајући у фокус потребу за квалитетном, ефикасном и доступном здравственом заштитом, као и стабилношћу здравственог система. Између осталог, Република Српска је након 23 године добила нови Закон о обавезном здравственом осигурању, а који омогућава проширена и додатна права осигураника, у складу са могућностима и на терет Фонда здравственог осигурања и буџета у Републици Српској.

Право на здравље је темељно људско право и предуслов за достојанствен живот. Устав Свјетске здравствене организације дефинише здравље као стање потпуног физичког, менталног и социјалног благостања, а не само одсуство болести и онеспособљености. Право на здравље, поред права на приступ здравственој заштити, укључује и право на воду за пиће, чист ваздух, храну, становање, здраву животну средину и услове рада, образовање и информисање, као и родну равноправност. У складу са међународном регулативом, Уставом Републике Српске је, као једно од основних људских права, утврђенo и право на заштиту здравља.

Међународно право обавезује државе да развију и спроводе законе и политике које гарантују универзалан приступ квалитетним здравственим услугама и рjешавају основне узроке здравствених диспаритета, укључујући сиромаштво, стигму и дискриминацију. Универзална здравствена покривеност заснована на примарној здравственој заштити помаже државама да остваре право на здравље тако што осигурава да сви људи имају приступачан, једнак приступ здравственим услугама.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.