Sign In

Јачати отпорност здравствених радника у одговору на COVID-19 и у свакодневном раду

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић обратио се данас учесницима онлајн тренинг радионице за тренере на тему „Активности на јачању отпорности здравствених радника у земљама југоисточне Европе у одговору на COVID-19 и уопште: Спровођење смјерница СЗО/МОР-а и мапирање приоритетних потреба за програме безбједности и заштите здравља на радном мјесту за здравствене раднике". 

Радионицу организује Мрежа Југоисточне Европе о здрављу радника (SEE Network on Workers Health/SEENWH), у сарадњи са Заводом за медицину рада и спорта Републике Српске и Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Током два дана тренинга, неке од тема о којима ће се говорити јесу заштита здравља и безбједности здравствених радника на радном мјесту, процјена ризика и превенција SARS-COV-2 и других професионалних инфекција међу здравственим радницима, дуготрајна употреба личне заштитне опреме, али и теме попут насиља, психолошког узнемиравања и стигме током пандемије COVID-19 и ментално здравље и психосоцијална подршка током пандемије.

Учесник радионице је и доктор Андреја Суботић Поповић, руководилац Одсјека за транпслантацију и биомедицину у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, која је и контакт особа за Пројекат Мреже Југоисточне Европе о здрављу радника: Акције за јачање отпорности здравствених радника у земљама Југоисточне Европе као одговор на COVID-19 и шире: Интервенције за јачање отпорности здравствених радника у контексту COVID-19 и нових ванредних ризика за здравствене раднике.

Министар Шеранић нагласио је да су здравствени радници у Републици Српској од појаве првих случајева вируса корона максимално ангажовани на збрињавању пацијената и да им се за то мора одати и признање, и захвалност.

Он је нагласио важност улоге здравствених радника у заштити здравља становништва, али и важност заштите њиховог психо-физичког здравља и благостања, што значи и обезбјеђивања што је могуће бољих услова рада и неопходне подршке у ситуацијима повећаног ризика или угрожености. 

 У томе је изузетно важна примјена Смјерница Свјетске здравствене организације и Међународне организације рада о безбједности и здрављу на раду за здравствене раднике, а у том контексту и учешће у овој врсти регионалног пројекта, усмјереног на здравље на раду за здравствене раднике. 

Министар Шеранић је подсјетио и на велике напоре који су у Републици Српској, као и другим земљама региона, предузети да би се здравственом систему обезбиједило све што је потребно за збрињавање ковид пацијената. 

Министар је поручио и да су здравствени системи и радници прешли далек и трновит пут од аплауза са прозора и балкона који су им упућивани свако вече, до данас када се суочавају и са падом разумијевања и стигматизацијом, али да су здравствени радници и даље хероји у бијелом.   Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.