Sign In

Одржана Конференција о развоју хранитељства у Републици Српској

Објављено:

​​​​​Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске одржало је данас у Влади Републике Српске Конференцију о развоју хранитељства. Министарство у сарадњи са УНИЦЕФ-ом БиХ и уз финансијску подршку Европске уније реализује пројекат “Развој хранитељства у Републици Српској”. Приоритет је спречавање одвајања дјеце од њихових биолошких родитеља у складу са међународним стандардима и Конвенцијом УН о правима дјетета.

Циљ Конференције је указивање на значај унапређења области заштите дјеце без родитељског старања, као и размјена искустава професионалаца који се свакодневно сусрећу са овом тематиком. На Конференцији учествовују представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, представници UNICEF-a, представници центара за социјални рад широм Републике Српске, холандски експерт Rene de Bot, представници дјечијих домова из Бањалуке и Београда, представници релевантних институција, појединци и бројни партнери који дужи низ година заједничким снагама раде на оснаживању система социјалне, породичне и дјечије заштите. 

Законом о социјалној заштити Републике Српске као и Правилником о хранитељству дефинисано је ко може да буде хранитељ и одређени програм који стручни радници у центрима за социјални рад треба да проведу са потенцијалним хранитељима. 

Такође, у оквиру овог вишегодишњег пројекта са УНИЦЕФ-ом, у два циклуса су едуковани струњаци из седамнаест центара за социјали рад широм Републике Српске, као и представници Дома за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” у Бањалуци. Обухваћен је широк спектар тема из области хранитељства, а едукатори су били еминентни стручњаци из Холандије. 

Најбољи интерес дјетета, потреба за новим знањима, стварање мреже подршке, едукација, промоција хранитељства и мотивација основне су карактеристике процеса развоја хранитељства у Републици Српској, који ће и у наредном периоду бити од суштинског значаја. 

Хранитељска породица представља замјенску породицу и представља природнији облик збрињавања дјеце без адекватног родитељског старања. 

Захваљујући моделу хранитељства дјеца имају прилику да одрастају у породичном окружењу, да добију адекватну заштиту и бригу, здравствену заштиту, васпитање и све оно што је дјетету потребно кроз одрастање. Развијају се емотивне везе, имају узоре на које могу да се угледају и могућности да израсту у здраве и добре људе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.