Sign In

Министар Шеранић и сарадници разговарали са представницима Уније послодаваца Репубике Српске

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима одржао је данас састанак у свом кабинету са представницима Уније послодаваца Републике Српске на челу са предсједником Уније Сашом Тривићем.

Разговарано је у првом реду о примјени новог Закона о обавезном здравственом осигурању и могућностима прецизирања рјешења у оквиру подзаконских аката, а која се тичу олакшавања остваривања права послодаваца. На састанку је напоменуто да су све иницијативе Уније послодаваца Републике Српске код израде закона уважене, али и да постоји могућност даље сарадње и разматрања могућности унапређења система који се тиче привремене неспособности за рад. Представници послодаваца су нагласили да је у сарадњи са Фондом здравственог осигурања у претходном периоду направљен значајан искорак, код механизама спречавања злоупотреба боловања, због чега су у пракси видљиви помаци.

На састанку је посебно било ријечи о превентивним прегледима радника и важности ране дијагностике нарочито масовних незаразних болести, које значајно утичу на радну способност и продуктивност радника, као и будућој улози центара за промоцију здравља и превенцију болести у оквиру домова здравља као кључним карикама између послодаваца и примарне здравствене заштите.

Саговорници су се сложили да ће Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске наставити успјешну сарадњу са Унијом послодаваца Републике Српске на пољу спровођења нових законских рјешења, повећања ефикасности здравственог система и рационалног управљања средствима намијењеним за здравствену заштиту, што је у интересу цјелокупног друштва.

Данашњи састанак организован је у оквиру редовних консултација Уније послодаваца Републике Српске и координације са министарствима у Влади Републике Српске у циљу дефинисања заједничких активности на реализацији Програма економских реформи Републике Српске 2023-2025 и Акционог плана Владе Републике Српске за 2023. годину.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.