Sign In

Подршка Свјетске здравствене организације мјерема за сузбијање пандемије вируса корона

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са представницима Свјетске здравствене организације на челу са шефом Канцлерације Свјетске здравствене организације у БиХ Виктором Олшавским (Victor Olsavszky). Састанку су присуствовали и Фабио Скано (Fabio Scano), експерт за ванредне ситуације, Ардита Тахирукај (Ardita Tahirukaj), стручни сарадник за операције у домену ванредних ситуација и Марта Шерцер (Marta Scherzer), експерт за комуникацију ризика и ангажман заједнице.

Разговарано је о мјерама предузетим поводом појаве новог корона вируса и констатовано да су у  Републици Српској предузете значајне мјере и да је неопходна даља подршка у јачању капацитета.

Представници Свјетске здравствене организације изразили су задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Института за јавно здравство Републике Српске и здравствених установа везаних за појаву новог вируса корона, а наглашена је потреба наставка сарадње у размјени информација и подршке у јачању капацитета система јавног здравства.

Министар Шеранић упознао је представнике Свјетскe здравствене организације са  мјерама надзора које се још увијек спроводе, посебно када су у питању школе и предузимање мјера на локалном новоу. Представници СЗО су нагласили да су у овој фази потребне прецизне мјере на нивоу локалних заједница у зависности од епидемиолошке ситуације на одређеном подручју, за разлику од претходног периода када су се у свијету спроводиле глобалне мјере.

Министар Шеранић је нагласио да је период љета искоришћен за набавку опреме и опремању COVID болница у Бањалуци, Бијељини и Фочи, а које ће бити у могућности да збрину пацијенте који се лијече од овог обољења, али и пруже друге здравствене услуге за те пацијенте.

„Република Српска учинила је много на јачању капацитета, опремане су лабораторије за тестирања и оспособљена адекватна тријажа у установама, како кроз ARI/COVID амбуланте тако и путем брзих тестова код збрињавања пацијената у болницама. Посебно је значајна организација у домену распореда кадра између здравствених установа, тако да болнице на чијем подручју је у једном моменту највише пацијената, поред опреме имају и довољно кадра", нагласио је министар Шеранић.

Разговарано је и о повратку здравственог система у пуни капацитет пружања осталих здравствених услуга становништву уз мјере превенције ширења вируса.

Наглашено је да Република Српска може да рачуна на даљу подршку Свјетске здравствене организације у сегменту дијагностике, али и даљег јачања капацитета и спремности на одговор за предстојећу сезону грипа и појаве новог вируса корона на јесен.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.