Sign In

Подршка Свјетске здравствене организације

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић учествовао је данас на  онлајн састанку министара здравља земаља Западног Балкана у организацији директора Регионалне канцеларије Свјетске здарвствене организације за Европу Ханса Клугеа.

На састнку се разговарало о годину дана пандемије и начинима на који су се здравствени системи суочавали и са којима се још увијек суочавају у циљу заштите здравља становништва. Наглашена је потреба подршке Свјетске здравствене организације у тренутку појаве нових сојева вируса корона и настојања да дођу до вакцина како би се у што већој мјери становништво вакцинисало.

Констатовано је да су се због COVID 19 пандемије здравствени системи морали прилагођавати, што је донекле заиставило развој и унапређење здравствених услуга унутар здравствених система.

У свом обраћању министар Ален Шеранић захвалио се Регионалној канцеларији Свјетске здравствене организације за Европу на подршци и лидерству и нагласио да је поносан због чињенице да су земље региона показале велики степен солидарности не само кроз донације медицинске опреме, заштитне опреме или лијекова него и омогућавањем кретања људи.

„Истовремено, обесхрабрују најаве о ограничавању кретања људи и роба, као и чињеница да се суочавамо са изазовом набавке вакцина из COVAX механизма, за шта се надам да ће ускоро бити превазиђено", рекао је министар Шеранић.

Он је нагласио важност повезивања здравствене и социјалне заштите у превазилажењу кризе изазване пандемијом, јачања кадровских капацитета у здравству, као и важност јачања капацитета примарне здраствене заштите по мјери појединца.

„Потребна нам је снажнија подршка Свјетске здарвстевне организације и када су у питању протоколи у лијечењу пацијената сада када имамо много научних и клиничких студија, када имамо на доказима засноване чињенице, како бисмо учинили највише што можемо за добробит наших пацијената", поручио је министар Шеранић.

На састанку се разговарало и о могућности заједничког креирања мапе пута уз подршку Свјетске здравствене организације, а у складу са претходно усвојеним Европским програмом рада са циљем приближавања универзалном приступу здравственој заштити, одговору у случају здравствених криза као и промоцији здравља и благостања.       Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.