Sign In

Успјешно завршена Конференција о сестринству подржана од стране Владе Швајцарске

Објављено:

​​​​​​​​​​​У Административном центру Владе Републике Српске успјешно је завршена Конференција о сестринству на којој су представљени резултати прве фазе пројекта „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини - ПроСес“.

Kонференција је посвећена изазовима и потребама у области сестринства у БиХ, трендовима у професији, резултатима који су досада остварени у оквиру пројекта у његовој првој фази (2012-2017.), као и плановима за другу фазу пројекта. Kонференцији је присуствовало скоро 200 учесника. 

Између осталог, у протеклом периоду пројекат је помогао увођење поливалентне патронаже – сестринства у заједници у 10 општина: Бања Лука, Бијељина, Приједор, Брчко, Тузла, Оџак, Мостар, Мостар Стари Град, Томиславград и Ливно. Едуковано је и опремљено укупно 195 медицинских сестара и техничара који су у протекле двије године пружили услуге здравствене његе у заједници за више од 67.000 особа. Развијене су и званично усвојене стандардне оперативне процедуре за медицинске сестре и техничаре. 

Оне се већ примјењују у 31 дому здравља и омогућавају ефикаснији и квалитетнији рад медицинских сестара и техничара са пацијентима. Пројекат је помогао и ревизију курикулума на четири јавна факултета здравствене његе у складу са међународним стандардима те опремио осам факултета савременом опремом за клиничку праксу. 

Пројекат јачања сестринства у БиХ финансира Влада Швицарске у износу од осам милиона KМ, а проводе Фондација фами и Женевска универзитетска болница. Проводи се у цијелој Босни и Херцеговини, у сарадњи са Федералним министарством здравства, Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, Министарством просвјете и културе Републике Српске, Федералним министарством образовања и науке, ођелима за здравство и образовање Владе Дистрикта Брчко БиХ и Министарством цивилних послова БиХ. Пројекат ђелује у три области: 1) регулатива и признавање сестринске професије; 2) сестринство у заједници/поливалентна патронажа и приступ угроженим групама становништва; 3) формално високо образовање медицинских сестара/техничара. Планиран је наставак пројекта у наредне четири године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.