Sign In

Ресор за сарадњу са дијаспором

Ресор за сарадњу са дијаспором обавља послове који се односе на унапређење и институционализацију сарадње са дијаспором. Република Српска је препознала велики потенцијал и значај дијаспоре, те зато настоји да систематски уреди однос те унаприједи и ојача сарадњу и повезаност са грађанима из Републике Српске у расијању.

Конкретне идеје о организованој сарадњи са дијаспором настале су прије неколико година, и добиле првe облике кроз организацију два Форума дијаспоре. Највише институције Републике Српске су тада истакле своју опредјељеност да однос са дијаспором уреде, предузимају одговарајуће активности, те остваре свеобухватну сарадњу са нашим грађанима и њиховим организацијама у иностранству.

Као сљедећи корак, Влада Републике Српске је усвојила Стратешки план за сарадњу са дијаспором, који прецизира неколико области на које ће се републичке институције нарочито фокусирати када је у питању дијаспора. Акциони план који ће бити усвојен ће дефинисати оперативне задатке и мјере за реализацију циљева постављених у Стратешком плану за сарадњу са дијаспором.

Сарадња са дијаспором је континуирана. Путем директних контаката и различитих активности Министарства, представника републичких институција са дијаспором и наших представништава у иностранству, имамо прилику да чујемо ставове исељеника, њихових удружења и клубова, да на основу и њихових сугестија стварамо стратешки оквир за дугорочну сарадњу, те адекватно планирамо наредне активности.

Више информација о активностима одјељења можете добити путем секција посвећених овим организационим јединицама:


Контакт особа испред Ресора за сарадњу са дијаспором:

Др Хелена Крнетић, в.д. помоћника министра

Трг Републике Српске 1, 78 000 Бања Лука

Мејл: h.krnetic@meoi.vladars.net

Телефон: 051/339-300
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.