Sign In

Одржава се пети састанак Пододбора за трговину, индустрију, царину и порезе између ЕУ и БиХ

Објављено:

У складу са раније усвојеним распоредом састанака заједничких радних тијела за праћење испуњавања Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, данас 22. априла 2021. године, путем видео конференције одржава се пети састанак Пододбора за трговину, индустрију, царину и порезе између Европске уније и БиХ.

Испред институција Републике Српске састанку присуствују представници Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарства финансија, Министарства трговине и туризма, Министарства привреде и предузетништва, Републичког завода за стандардизацију и метрологију, Министарствa за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Републичке управе за инспекцијске послове.

У складу са усвојеним дневним редом и припремљеним документом за дискусију, представници надлежних институција у БиХ  и представници Европске комисије разговарају о оствареном напретку у протеклих годину дана у испуњавању обавеза проистеклих из Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ у следећим областима: слободно кретање робе, индустријска политика, пословно окружење и мала и средња предузећа, опорезивање, царине и трговина, туризам, спровођење ЦЕФТА споразума и статус преговора за приступање СТО и сл.. Посебан осврт Европске комисије односи се на мјере и иницијативе предузете у предметним областима током актуелне кризе узроковане пандемијом COVID-19, те о тренутном стању и планираним активностима на свим нивоим власти у БиХ. Актуелне информације о осталим темама које покрива овај пододбор, дате су у писаном облику у оквиру припремљеног документа за дискусију, а очекује се да ће Европске комисије накнадно доставити и додатна питања.  

Пододбор за трговину, индустрију, царину и порезе између ЕУ и БиХ један je од седам пододбора формираних за праћење спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, а који је ступио на снагу од 1. јуна 2015. године. 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.