Sign In

Министар Клокић: Интерес Републике Српске је потпуно заштићен

Објављено:

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић изјавио је Срни да Српска учествује у свим фазама израде и потврђивања Програма интегрисања БиХ у ЕУ и њен интерес је у потпуности заштићен усаглашеним механизмом координације, кроз чије утврђене процедуре се рјешавају и сва спорна питања која настану у изради овог документа.

- Израда тог програма, која је сада актуелна и који је један од 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, одвија се у складу са принципима механизма координације - истакао је Клокић.

Он је рекао да у тој активности учествују сви нивои власти у БиХ, а све одлуке доносе се консензусом.

Клокић је подсјетио да се, према претходно утврђеној методологији, израда Програма интегрисања одвија у фазама и да се тренутно спроводе двије фазе – одређивање приоритетних захтјева ЕУ и евиденција усклађености домаћих прописа са правом ЕУ.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу рекао је да Министарство на чијем је челу, у оквиру хоризонталне координације процеса, координише учешће представника републичких институција у процесу израде овог документа.

Израда Програма се одвија у оквиру радних група за европске интеграције и формирано их је 36 према преговарачким поглављима правне тековине ЕУ. У изради учествује 240 службеника испред 44 институције Српске, а у протеклом периоду одржан је низ састанака са органима управе у Влади Републике Српске, ради даљег консултовања у погледу израде овог документа - навео је Клокић.

Он је додао да Министарство, у оквиру вертикалне координације процеса, обезбјеђује систем комуникације са осталим нивоима власти у БиХ, усаглашавање ставова у оквиру радних тијела механизма координације и слично.

У изради овог програма у радним групама учествује укупно 1.720 службеника на свим нивоима власти у БиХ.

Израда Програма интегрисања БиХ у ЕУ почела је у септембру прошле године, а рок за израду је 15 мјесеци.

Програмом је обухваћен плански период од четири године.

 Извор: Срна
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.