Sign In

Министар Клокић за АТВ: Важно је да се глас Републике Српске чује у земљама гдје имамо представништва

Објављено:

​​​​​​​"Однос европских институција према Републици Српској почива на принципу топло хладно. Некад отварају врата и дозвољавају да се изнесу ставови, разговара и да вас чују, међутим, то никад није значило да, у исто вријеме, хоће да вас уваже", објашњава Марио Ђурагић, шеф Представништва Републике Српске у Бриселу.

Радити на њеном оснаживању у земљама које јој нису наклоњене прилично је, каже, изазован посао. Доста тога је урађено, али и научено, поготово у функционисању разних нивоа власти децентрализованих земаља у позиционирању према ЕУ.

"Причали су некад давно БиХ мора да договори једним гласом, наравно, говоре друге државе једним гласом, у почетку смо се ми чешкали по глави и мислили да тај глас мора да буде на нивоу БиХ, не, не мора. Тај глас никакав проблем да буде један али треба да прати изворну надлежност па смо научили ако је надлежност на нивоу ентитета као у нашем случају, онда тај глас мора да долази искључиво са нивоа ентитета, наравно, и да буде усаглашен и са другим, у нашем случају", рекао је Марио Ђурагић, шеф Представништва Републике Српске у Бриселу.

Научили смо да не будемо наивни и да полако радимо на промоцији Републике у Бриселу, центру европских политика које се, често, негативно односе према Бања Луци, каже Ђурагић. То није, и неће бити, разлог за одустајање.

"Доживјели смо много пута неке двоструке, многоструке, стандарде од стране институција ЕУ, знамо како они функционишу, и у тим околностима није лако, али наш је посао да истрајемо, да радимо свој посао, а они свој", истакао је Ђурагић.

Тако ће и да буде, поручује министар за европске интеграције и међународну сарадњу. Изазови су велики, али Република Српска у свом позиционирању храбро иде даље, каже Златан Kлокић. Званичници ЕУ, истиче, кроз европски пут често покушавају да моделују нек нову БиХ с чим Република Српска није сагласна.

"Веома често те ставове које Република Српска заступа и које заступају шефови представништава нису баш добро прихваћени у земљама у којима имамо представништва, али је веома значајно да ипак се глас Републике Српске чује у тим земљама, да се ставови чују и у земљама које нис баш пријатељски наклоњене према Републици Српској, јер ако нисмо ту присутни онда је далеко теже још пропагирати те ствари и ставове Републике Српске", нагласио је Златан Kлокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

На промоцији ће се и даље радити у Бриселу. Један од најконкретнијих потеза до сада на том пољу је пуноправно чланство конгломерата Републике Српске у Европској мрежи предузетништва за пословну подршку. Између осталог, обезбјеђује лакше проналажење пословних партнера, успостављање сарадње и учешће на тендерима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.