Sign In

Министар Клокић за Елту: Захвални смо Европској унији на помоћи

Објављено:

​Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић гостовао је у емисији „У сред сриједе" на Елта телевизији.

Нагласио је да су, због тренутне ситуације у вези са пандемијом вируса корона, за БиХ преусмјерена одређена средства планирана кроз Инструмент претприступне помоћи (ИПА 2).

„Предвиђено је нешто мало више од 80 милиона евра које Европска унија планира за помоћ БиХ и ми смо као Влада Републике Српске захвални, и амбасадору Сатлеру који је ово иницирао и подржао, али и Европској унији на овој подршци. Договорено је да се та средства троше у одређеном временском периоду.", рекао је Клокић.

Када су у питању објаве Извјештаја о БиХ за 2020. годину и Пакета проширења ЕУ за земље западног Балкана, који су планирани за овај мјесец, министар Клокић је рекао да очекује да ће највјероватније бити одгођени за јесен.

„Ово је први пут да, након што је БиХ добила мишљење о захтјеву за чланство, Европска комисија доставља извјештај о напретку, али нисам сигуран да ће баш бити у мају мјесецу због читаве ове ситуације. За очекивати је да ће највјероватније бити презентован у септембру.", тврди Клокић.

Министар Клокић је истакао да су, током трајања пандемије вируса корона, представништва Републике Српске у свијету одиграла значајну улогу. Оно у Србији је координисало активности око превоза пацијената из Републике Српске у Србију и обрнуто.

„У овом периоду било је много пацијената који су морали бити транспортовани у Србију, а који су се касније враћали назад. Представништво Републике Српске у Србији је било координатор свих ових активности у смислу добијања одређених дозвола у Министарству иностраних послова Србије.

Комплетно гостовање можете погледати на линку: https://www.youtube.com/watch?v=3HfFo_AScUM
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.