Sign In

Одржан је четврти састанак Пододбора за трговину, индустрију, царину и порезе између ЕУ и БиХ

Објављено:

​У складу са раније усвојеним распоредом састанака заједничких радних тијела за праћење испуњавања Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ 14. маја 2020. године, одржан је четврти по реду састанак Пододбора за трговину, индустрију, царину и порезе између ЕУ и БиХ. Састанак је одржан путем видео конференције. 

Испред институција Републике Српске састанку су присуствовали  представници Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарства финансија, Министарства трговине и туризма, Министарства привреде и предузетништва, Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Републичке управе за инспекцијске послове.

У складу са усвојеним дневним редом и припремљеним документом за дискусију, представници надлежних институција у БиХ су са представницима Европске комисије разговарали о оствареном напретку у протеклих годину дана у испуњавању обавеза проистеклих из Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ у следећим областима: трговина, индустријска политика, опорезивање и царина, спровођења ЦЕФТА споразума и преговора за приступање СТО. Посебан осврт био је на мјере и иницијативе предузете у току актуелне кризе узроковане вирусом COVID-19, о тренутном стању и планираним активностима на свим нивоим власти у БиХ. О осталим темама које покрива овај пододбор, као што су: слободно кретање робе, мала и средња предузећа, стратешки оквири индустријских политика у БиХ, туризам, пословно окружење и унутрашње баријере у трговини, најновије информације о оствареном напретку у протеклих годину дана дате су у претходно припремљеном документу за дискусију, а на додатна питања Европске комисије одговори ће се доставити до краја маја 2020. године. 

Пододбор за трговину, индустрију, царину и порезе између ЕУ и БиХ један je од седам пододбора формираних за праћење спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, а који је ступио на снагу од 1. јуна 2015. године.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.