Sign In

Одржана јавна расправа на Закон о јавно-приватном партнерству у оквиру процеса процјене утицаја прописа

Објављено:

​​У Привредној комори Републике Српске 28. септембра 2017. године одржана је јавна расправа, планирана у процесу пуне процјене утицаја прописа на Закону о јавно-приватном партнерству.

 

На расправи су представљени добри примјери земаља које су водеће у свијету у реализацији пројеката јавно-приватног партнерства, као једног од савремених модела финансирања инфраструктурних и других значајних пројеката, те могућа законска рјешења која би допринијела јачању овог института у пракси у Републици Српској.

 

У јавној расправи учествовали су представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Привредне коморе Републике Српске, јединица локалне самоуправе, јавних предузећа, академске заједнице, пословног сектора и других организација, како би се размотриле потенцијалне области и начини сарадње у креирању и реализацији пројеката јавно-приватног партнерства.

 

Методологија процјене утицаја прописа, као дио савремене праксе у изради прописа, системски се спроводи у изради прописа Републике Српске од 2013. године. На свим законима се спроводи кратка процјена утицаја, а на законима за које се процијени посебан значај спроводи се пуна процјена утицаја. Влада Републике Српске донијела је одлуку у марту мјесецу 2017. године да ће се пуна процјена утицаја спровести и на Закону о јавно-приватном партнеству. Важан сегмент ове методологије чине јавне консултације. Спровођење пуне процјене утицаја прописа на овом закону пружиће системске приједлоге рјешења у области јавно-приватног партнерства, како би се омогућили квалитетнији начини, облици и услови под којим се може остваривати јавно-приватно партнерство и друга питања од значаја за јавно-приватно партнерство.

 

У спровођењу процјене утицаја учествује радна група састављена од представника ресорног Министарства финансија, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Министарства трговине и туризма, Министарство индустрије, енергетике и рударства, Министарства здравља и социјалне заштите, Привредна комора Републике Српске, Савез општина и градова и Аутопутеви Републике Српске.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.