Sign In

У Штутгарту обиљежен Дан Републике Српске

Објављено:

​У Штутгарту у Њемачкој обиљежен је Дан Републике Српске. Представништво Републике Српске у овој земљи, прво је почело са прослављањем 9. јануара ван територије Републике Српске. И са овогодишње манифестације поручено је да Српска подстиче наше људе који живе у иностранству, да одржавају трајну везу са својим завичајем, улажу и бораве у њему кад год им се за то укаже прилика. Традиционално, 9. јануар, Дан Републике, обиљежи и српска дијаспора у Представништву Српске у Штутгарту. Више стотина људи са ових простора окупи се на овој манифестацији. Тако је било и данас. Међу њима и представници политичког живота Српске који поручују да ово обиљежавање симболизује јединство. Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да се окупљањем великог броја Срба који живе у овом дијелу Њемачке симболизује јединство српског народа и оних којима је идеја Српске посебно драга, а што се осјети у сваком контакту са људима који ту живе.

- Зато је потребно долазити овдје и охрабрити наше људе да се тим поводом окупљају и наставе дивну традицију прославе Дана Републике, коју је започело Представништво Српске - рекао је Ђокић.

Он је додао да народу који живи у Њемачкој треба приближавати вриједности на којима почива Република Српска, јачати у њима вјеру да активностима које њима стоје на располагању подржавају Српску.

Овакве манифестације су значајне и да се младим људима преносе вриједности националног идентитета- писмо, вјера, обичаји, култура и историја, али и да се успоставе везе са успјешним пословним људима који су поријеклом из Српске.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић изразио је задовољство што у Штутгарту са Србима прославља Дан Републике Српске.

- Прославом Дана Републике славимо рођење Републике Српске и на тај начин никога не вријеђамо, нити нападамо, али нећемо дозволити никакво оспоравање чињенице да је Српска створена 9. јануара 1992. године - додао је Клокић.

Предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић изјавила је да вечерашњој свечаности у Штутгарту, поводом обиљежавања Дана Републике Српске, присуствује и велики број њемачких држављана који су изразили заинтересованост за улагање у Српску.

Голићева је рекла да је њемачке држављане највише занимало како да у Српској почну привредне активности, који су услови и како да добију потребне дозволе за то.

Она је навела да се убрзо у Српској очекује отварање великог погона гдје је инвеститор њемачки држављанин, који се упознао о законодавству у Српској.

Голићева је изразила задовољство што свечаности, коју организује Представништво Српске у Штутгарту, присуствује огроман број привредника поријеклом из Српске који привремено живе и послују у Њемачкој "раме уз раме са њемачким привредницима".

Прије обиљежавања Дана Републике, у Храму Сабора српских светитеља у Штутгарту одржана је Светосавска академија. Организована је у сарадњи са Конзулатом Србије и дјецом која похађају допунску наставу на српском језику.

Обиљежавање Дана Републике у Штутгарту значајно је и да се упознају млади и перспективни људи који су се родили и образовали у Њемачкој, а вуку коријене са наших простора. Како је истакнуто, својим знањем они могу помоћи развој Републике Српске.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.