Sign In

Министар Клокић за Телевизију српске дијаспоре

Објављено:

У току је коначно усаглашавање текста акционог плана за конкретизацију и реализовање Стратешког плана за сарадњу са дијаспором, ово се конкретно односи на тзв. Регистар дијаспоре држављана Републике Српске који живе и раде у иностранству.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је у току израда регистра дијаспоре који представља свеобухватну евиденцију исељеника и њихових удружења у иностранству.

Према његовим рјечима, сврха регистра јесте да на систематски начин обједини информације о дијаспори како би се могле адекватно планирати активности и јачати сарадња са дијаспором.

Клокић је навео да је у току израда уредбе којом ће се успоставити правни оквир за оснивање таквог регистра, а затим ће медијски и уз помоћ представништава Српске у иностранству исељеници бити позвани да се упишу у регистар. Боља слика о заступљености дијаспоре у појединим државама биће добијена након што се значајан број исељеника и удружења упише у регистар.

Овај пројекат се спроводи заједно са Владом Републике Србије, с обзиром да Република Српска и Србија још 2013. потписале меморандум који за циљ има јачање односа Матица са њеним исељеницима.

Поред јачања цјелокупних односа са дијаспором, очувања националног идентитета и привредног развоја, мапирањем српске дијаспоре, коначно би могао бити познат и приближно тачан број Срба који живе и раде у расијању.

Извор: Телевизија српске дијаспоре
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.