Sign In

Издвојено 4,8 милиона КМ за представништва Републике Српске у иностранству

Објављено:

​​​За финансирање рада представништва Републике Српске у иностранству за ову годину Влада је издвојила 4,8 милиона марака. Аустријско ће дио средстава усмјерити на представљање на једном од највећих сајмова туризма у Европи у Бечу гдје ће Републику Српску представити као примамљиву туристичку дестинацију.

И даље ће, кажу у Представништву Српске у Бечу, пружати привредну, културну и политичку сарадњу њеним институцијама и локалним заједницама. Један од приоритета за ову годину је и изложбени салон у Линцу с циљем што боље презентације домаћих производа на иностраном тржишту.

"Ту ћемо уз мање адаптације простора омогућити фирмама из Републике Српске да наступају у Аустрији и да имају и адресу у Аустрији и могу да се појаве на аутријском тржишту. С друге стране кроз Бизнис регистар који је покренут прије пар година ћемо активно радити на томе да промовишемо наше фирме, ту је већ преко 100 фирми и план је да са регионално Привредном комором у Аустрији отворимо даље могућности фирмама из РС из металског и прерађивачког сектора да интензивирају сарадњу", каже шеф Представништва Републике Српске у Бечу, Младен Филиповић.

Фирме из Српске своје потенцијале представљају и у Белгији. Тамошње представништво има на располагању 640.000 КМ. Српску ће и ове године представити на седмици регија и градова у Бриселу гдје редовно учествују са партнерима из других европских држава. Домаће производе ће и ове године представити на сајму туризма у холандском Утрехту.

"Ми ту учествујемо сваке године. Република Српска има свој штанд и ове године ће имати.  Почетком фебруара исти такав сајам у Бриселу, Међународни сајам туризма. Сваке године ти људи који дођу овдје све се то одвија под окриљем Туристичке организације Републике Српске, они са партнерима из Републике Српске представљају Српску конкретно и прошле године је било неких закључених уговора са тур операторима из Белгије и Холандије конкретно", каже шеф Представништва Српске у Белгији, Марио Ђурагић.

Што се представништва у Солуну тиче, тамо ће се базирати, између осталог, на промоцију српског језика и културе.

"Имали смо огроман број захтјева од Грка да науче српски језик, као и нашу културу и историју. Из тог разлога смо за 2020. годину са градом Солуном односно градоначелником договорили да 3.фебруара почнемо са часовима српског језика и да на тај начин представљамо наш језик и нашу културну баштину", каже шеф Представништва Српске у Грчкој.

Циљ промоције Републике Српске у иностранству је и привлачење страних инвестиција у Српску.

Извор: АТВПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.